S nižším rozpočtom nesúhlasíme, hovoria školskí odborári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – S nižším navrhovaným rozpočtom pre školstvo nemôžu školské odbory súhlasiť. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Prvotný návrh rozpočtu, ktorý v piatok zverejnilo ministerstvo financií, odborári momentálne analyzujú. „Vieme, že je navrhovaný rozpočet na školstvo nižší, samozrejme, s tým nemôžeme súhlasiť,“ povedal šéf školských odborárov a dodal, že plánuje rokovania s ministrom školstva aj ministrom financií.

Odborári sa s rozpočtom nechcú zmieriť

Pracovné rokovanie so šéfom rezortu školstva by sa podľa Ondeka malo uskutočniť začiatkom septembra a s ministrom financií koncom septembra.

„Tento rozpočet berieme ako prvý návrh. Stále odvtedy, čo sme vo funkcii, bol navrhovaný rozpočet nižší, potom, keď sme šli do rokovaní s našimi požiadavkami, tak sa navyšoval,“ uviedol Ondek. Dúfa, že do školstva napokon naozaj poputuje v roku 2015 viac peňazí, čo budú odborári od členov vlády požadovať.

O konkrétnych sumách, ktoré by žiadali, zatiaľ hovoriť nechcel. Šéf odborárov avizoval aj rokovania o zvyšovaní platov učiteľov. „Budeme rokovať aj o navýšení platov pre pedagogických zamestnancov všetkých typov škôl,“ dodal.

Aj rezort školstva vníma v piatok zverejnený návrh štátneho rozpočtu ako prvotný, o ktorom sa bude naďalej rokovať. Podľa tlačového oddelenia ministerstva je kľúčovou prioritou ministra Petra Pellegriniho (Smer-SD) najmä zvýšenie platov učiteľov. V súčasnosti minister hľadá možnosti, ako by mohol učiteľom pridať.

Na školstvo má ísť cez miliardu eur

Tento rok je totiž špecifický. Aj keby rezort školstva našiel peniaze na zvýšenie platov učiteľov a poslal ich samosprávam, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, tie ich pre dlhovú brzdu nemôžu použiť, upozorňuje rezort školstva. Samosprávy totiž nemôžu mať vyššie výdavky ako v roku 2014. „Ak by som napríklad v roku 2015 poslal samosprávam 80 miliónov eur na zvyšovanie platov učiteľov, nemôžu tieto peniaze použiť, lebo by tým porušili ústavný zákon o dlhovej brzde,“ hovorí minister.

Ministerstvo školstva by malo v budúcom roku hospodáriť so sumou 1,465 miliardy eur. Táto čiastka je v porovnaní s odhadovaným stavom rozpočtu na tento rok približne o 100 miliónov eur nižšia. Oproti rozpočtu schválenému na rok 2014 ide o sumu nižšiu približne o 16,6 milióna eur. Na regionálne školstvo je na budúci rok v návrhu vyčlenených 462,630 milióna eur, na vysoké školy 455,804 milióna, na šport 42,878 milióna eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavel ondek
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR