Viete rozoznať dobrú školskú tašku?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 19. augusta (WBN/PR) – Školská taška je najdôležitejšou časťou výbavy malého školáka. Musí totiž v sebe ukryť všetky ostatné nevyhnutné školské potreby, zošity, učebnice, desiatu… No mala by byť nielen praktická a pekná, ale aj prispievať k zdravému vývinu dieťaťa. Pokiaľ vám záleží na vašom dieťati, venujte výberu školskej tašky patričnú pozornosť.

Školské tašky v súčasnosti nepodliehajú žiadnemu povinnému testovaniu, a preto sa s označením „školské“ môžeme stretnúť pri produktoch akejkoľvek kvality. Dôraz by ste mali klásť aj na výber obchodu. Ak si neviete rady, na čo všetko dbať pri výbere školskej tašky, nechajte si poradiť od odborníkov. „Nevhodná školská taška môže dieťaťu spôsobiť problémy s chrbticou, ktoré môžu mať trvalé následky. Rodičom odporúčam klásť dôraz na hmotnosť tašky, anatomickú výstuž chrbtovej časti, popruhov a možnosť ich nastavenia, logické a jednoducho prístupné členenie tašky,“ hovorí Marek Džalaj, riaditeľ internetového obchodu Topgal.sk. Hmotnosť školskej tašky by sa mala pohybovať okolo jedného kilogramu, no pozor, nehľadajte nízku hmotnosť na úkor kvalitnej anatomicky tvarovanej výstuže chrbtovej časti a popruhov alebo pevnosti tašky, ktorá je dôležitá napr. pri položení tašky na zem, kedy by mala stáť.

Priehradky tašky by mali byť dostatočne veľké, no veľké množstvo vreciek je skôr na škodu, nakoľko dieťa stráca prehľad, kde čo má. Skontrolujte aj zipsy, ich odolnosť, ľahký chod a dobré uchytenie „ťaháčikov“ zipsov. Samozrejmosťou by mali byť aj reflexné prvky. „Aj keď v súčasnosti tašky nepodliehajú certifikácii a nie je povinné, aby mali reflexné plochy, okrem výraznej farby je to v podstate jediný pasívny prvok bezpečnosti na taške. Dobrá školská taška má dostatok reflexných a odrazových plôch nielen na čelnej strane, ale aj na bočných stranách a popruhoch,“ vysvetľuje Džalaj.

Dizajn tašky by mal byť nadčasový, aby ju vaše dieťa už po roku nechcelo vymeniť. Životnosť tašiek je podľa záručnej doby dva roky, no kvalitná školská taška vydrží pri správnom používaní aj viac ako 5 rokov. „Je však nutné uvedomiť si, že školská taška je vo väčšine prípadov vystavená vysokému zaťaženiu ako denné nosenie, zmeny teplôt počas ročných období, mechanické záťaže, nedodržiavanie maximálnej nosnosti tašky a pod.,“ hovorí Džalaj a dodáva: „Bežná nosnosť tašky je okolo 7 kg, ale skúste občas svojej ratolesti plne naloženú tašku odvážiť a budete sa čudovať. Ani nie tak kvôli preťaženiu školskej tašky, nakoľko kvalitná školská taška resp. aktovka, niečo vydrží, ale kvôli chrbtici vášho školáka. Deti často nosia v taške množstvo nepotrebných drobností, pomôcok alebo učebníc, ktoré zbytočne zvyšujú beztak vysokú hmotnosť tašky.“ Je preto dobré najmä prváčikom tašku kontrolovať a zbytočne ju nezapĺňať.

Dôrazne dbajte aj na pevné zapínanie, ktoré sa samovoľne neotvára, a vodovzdornosť vonkajšieho materiálu.

Záujem o školské tašky sa každoročne zvyšuje už v polovici júla. „Podľa našich štatistík sa každoročne zdvihne prezeranosť školských tašiek už začiatkom prázdnin o viac ako 50 % v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Záujem následne utícha posledné augustové dni, takže je vidieť, že naši užívatelia si nenechávajú nákup školských tašiek na poslednú chvíľu,“ konštatuje Michál Král z porovnávača cien a kvality e-shopov Pricemania.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia