Muža, ktorý vraždil na Liptove, nechal súd na slobode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Amnestia zbran vrazda
Foto: ilustračné, SITA/MV SR

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Sudkyňa Okresného súdu v Ružomberku nesie podľa generálnej prokuratúry zodpovednosť za to, že obžalovaný Ivan Š., ktorý vraždil v Liptovskej Lúžnej, bol na slobode.

Súd nevzal obžalovaného do väzby

„Sudkyňa Okresného súdu v Ružomberku nerozhodla o vzatí obžalovaného Ivana Š. do súdnej väzby, a to ani na hlavnom pojednávaní 28. júla 2014, a ponechala ho na slobode. Tento postup Okresného súdu v Ružomberku považuje prokuratúra ako jeden z možných dôvodov, ktorý obžalovanému umožnil spáchať tento trestný čin. Uvedené pochybenie sudkyne generálny prokurátor osobne prerokuje s ministrom spravodlivosti,“ napísala agentúre SITA hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Krajský prokurátor v Žiline na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára preskúmal postup Okresnej prokuratúry Ružomberok vo veci obžalovaného Ivana Š. „V postupe okresnej prokuratúry nezistil žiadne nedostatky,“ konštatovala Predajňová.

Muž bol vo výkone trestu

V čase podania ostatnej obžaloby Okresnému súdu v Ružomberku na obvineného Ivana Š. 24. júna 2014 sa tento podľa nej nachádzal vo výkone trestu odňatia slobody, ktorý má z hľadiska obmedzenia osobnej slobody občana prednosť pred väzbou, a dozorujúca prokurátorka teda nemohla podať v tomto čase návrh na jeho vzatie do väzby.

Prokurátor je podľa Predajňovej oprávnený podať súdu návrh na vzatie obvineného do väzby len v štádiu prípravného trestného konania, teda do podania obžaloby. Dozorujúcej prokurátorke bolo podľa nej zrejmé, že vo veci sú jednoznačne dané u obvineného Ivana Š. po jeho prepustení z výkonu trestu odňatia slobody dôvody väzby, a preto nad rámec svojich zákonných povinností upozornila telefonicky do dvoch dní od podania obžaloby na túto skutočnosť zákonnú sudkyňu Okresného súdu v Ružomberku. Bol o tom spísaný úradný záznam, ktorý sa nachádza v dozorovom spise prokuratúry. „Bolo evidentné, že existuje dôvodná obava, že obžalovaný bude v páchaní násilnej trestnej činnosti pokračovať,“ dodala Predajňová.

Polícia v utorok začala trestné stíhanie v prípade vraždy matky a dcéry v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok. Okrem vraždy polícia vyšetruje aj trestné činy porušovania domovej slobody, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Matku a dcéru vo veku 65 a 45 rokov našli zastrelené v pondelok v rodinnom dome v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok. Pri miestnom obchode našli zastreleného aj 42-ročného muža, bývalého druha 45-ročnej ženy, v jeho blízkosti ležala zbraň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať