O guľatinu nie je na Slovensku záujem, zvažujú jej export

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Drevo, stormy
Foto: iIlustračné, SITA/DNS

BANSKÁ BYSTRICA 20. augusta (WEBNOVINY) – Pre nezáujem domácich odberateľov o ihličnatú guľatinu zvažuje štátny podnik Lesy Slovenskej republiky jej export.

Ako v stredu informoval hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek, slovenské spracovateľské firmy si v poslednom čase neplnia záväzky a napriek opakovaným výzvam neodoberajú zmluvne dohodnuté množstvá dreva. Štátnym lesom sa tak hromadí guľatina na skladoch a hrozí jej znehodnotenie.

Odberatelia nedodržiavajú zmluvy

Vedenie podniku na tento problém v utorok upozornilo zástupcov Zväzu spracovateľov dreva, ktorý v minulosti opakovane Lesy SR kritizoval za nedostatočné dodávky štátneho dreva slovenským firmám.

Z 31 firiem s celoročnými zmluvami mešká s odborom pripraveného dreva 29, pričom 16 firiem odobralo k 15. augustu menej ako 40 % štvrťročného objemu.

„Pokiaľ sa situácia v priebehu najbližších dní nezmení, podnikneme konkrétne kroky a drevo vyvezieme za rovnaké ceny, aké ponúkame našim partnerom. V súčasnosti už máme na skladoch viac ako 22 000 kubických metrov guľatiny, ktorú mali firmy podľa platných zmlúv odobrať,“ povedal generálny riaditeľ Lesov SR Ctibor Határ.

Nezáujem o drevo potvrdili elektronické aukcie

Podľa obchodného riaditeľa Lesov SR Miroslava Leláka niektoré spracovateľské firmy uprednostnili pred plnením si zmluvných záväzkov voči štátnym lesníkom nákup dreva od súkromných majiteľov lesa, ktorí po tohtoročnej veternej kalamite Žofia znížili ceny dreva.

Podotkol, že plnenie si zmluvných záväzkov bude súčasťou hodnotenia firiem pri uzatváraní zmlúv na ďalšie obdobie.

„Nie je možné využívať spoluprácu so štátnymi lesmi iba v období, keď má podnik dlhodobo nižšie ceny dreva ako súkromný sektor,“ dodal Lelák.

Nezáujem firiem o drevo zo štátnych lesov dokladuje aj výsledok dvoch elektronických aukcií dreva na tretí štvrťrok. V prvom kole sa z ponúkaných 26 900 kubických metrov predalo desať percent a v druhom kole zo 17 800 kubických metrov smrekovej a jedľovej guľatiny pätina ponúkaného dreva.

Vedenie podniku Lesov SR preto na spoločnom rokovaní vyzvalo zástupcov Zväzu spracovateľov dreva, aby v záujme korektnej a dlhodobej spolupráce využili svoje postavenie a pomohli zabezpečiť plynulý odber dreva spracovateľmi podľa platných kúpnych zmlúv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Lesy SR