Hrozbou pre Slovensko môže byť podľa Fica prebytok potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 21. augusta (WEBNOVINY) – Zákaz dovozu poľnohospodárskych výrobkov do Ruska môže pre niektoré významné slovenské podniky znamenať problémy, ale pre Slovensko nie je rozhodujúci.

Oveľa väčšou hrozbou je podľa predsedu vlády Roberta Fica prebytok potravín a s ním súvisiaca cenová destabilizácia, ktorá môže priniesť špekulatívne obchody, ako aj hygienické a bezpečnostné riziko z predaja nekvalitných potravín. Fico to povedal na otvorení 41. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre.

Obrazom: V Nitre otvorili Agrokomplex 2014

Vláda zvýšila kontrolu potravín

„Vláda prijala základné opatrenia, ktoré smerujú k zvýšenej úradnej kontrole potravín na každom stupni potravinového reťazca. Aby sme eliminovali a minimalizovali dopady na slovenských poľnohospodárov a potravinárov, budeme žiadať kompenzácie v dôsledku zníženia cien a zníženia odbytu v súvislosti s pretlakom potravín,“ povedal Fico.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek v tejto súvislosti dodal, že v prípade vážnych porúch na trhu je Slovensko pripravené prijať aj mimoriadne opatrenia na jeho uzatvorenie. Poľnohospodárov, potravinárov a obchodníkov vyzval, aby aj v tejto situácii udržali dlhoročné obchodné vzťahy.

Vlani sa výstavy zúčastnilo viac ako 90 tisíc návštevníkov

Medzinárodná výstava Agrokomplex so svojimi sprievodnými výstavami poskytuje priestor pre viac ako 450 vystavujúcich firiem nielen zo Slovenska, ale aj Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Srbska, Slovinska, Francúzska, Bieloruska a ďalších krajín.

Obrazom: Agrokomplex vlani navštívilo 90-tisíc ľudí

Jej cieľovou skupinou sú výrobné a obchodné firmy poľnohospodárskeho a potravinárskeho zamerania, výrobcovia a dovozcovia poľnohospodárskych strojov a mechanizácie, záhradnej techniky a technológií pre rastlinnú a živočíšnu výrobu. Vlani sa výstavy zúčastnilo viac ako 90 tisíc návštevníkov.

Súčasťou Agrokomplexu, ktorý sa na výstavisku v Nitre koná od štvrtka do nedele, bude Národná výstava poľnohospodárskych zvierat, výstava vidieckeho cestovného ruchu Regióny Slovenska, živnostenské trhy, farmárske trhy a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír JahnátekRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR