Bielorusko zrušilo zákaz dovozu živého dobytka z Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krava
Foto: SITA/AP

MINSK 21. augusta (WEBNOVINY) – Bielorusko, ktoré sa snaží zvýšiť export potravín do susedného Ruska, zrušilo zákaz dovozu živého dobytka z Európskej únie. Oznámil to Jurij Pivovarčuk, šéf veterinárneho dohľadu bieloruského ministerstva poľnohospodárstva.

Minsk však uviedol, že zrušenie zákazu nesúvisí s jeho plánmi na zvýšenie exportu do Ruska, ktoré začiatkom augusta zakázalo dovoz mäsa, mliečnych výrobkov a niektorých iných potravín v hodnote zhruba 9 miliárd USD z EÚ, USA, Nórska, Kanady a Austrálie.

Vírus už nie je hrozbou

Bielorusko informovalo, že zákaz dovozu dobytka, ktorý zaviedlo v rokoch 2012 a 2013, zrušilo pre zmenšenie obáv zo Schmallenbergovho vírusu.

V roku 2011 sa týmto vírusom nakazilo mnoho oviec a kráv v niektorých štátoch EÚ. „Na základe listu od Svetovej organizácie pre zdravie zvierat sme dospeli k záveru, že tento vírus teraz nepredstavuje hrozbu pre zvieratá a ich potomstvo,“ povedal Pivovarčuk pre agentúru Reuters.

Bielorusko a Kazachstan dovážať smú

Minsk plánuje zvýšiť v tomto roku dodávky potravín do Ruska o 15 až 40 percent. V období januára až mája krajina na ruský trh exportovala mäso a mäsové výrobky v hodnote 1,35 miliardy USD.

Moskva sa vyjadrila, že dovolí, aby Bielorusko a Kazachstan na ruský trh dovážali potraviny vyrobené zo surovín zo západných krajín. Rusko sa tak snaží obmedziť rast cien potravín na domácom trhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať