Islamský štát je pre USA nepoznanou hrozbou, tvrdí Hagel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Napätie v Iraku neutícha, bojovníci z ISILu postupujú
Sunnitským povstalcom sa dostala do rúk hlavná ropná rafinéria krajiny. V uplynulých dňoch sa zmocnili aj hraničných priechodov so Sýriou a Jordánskom. Taktiež majú pod kontrolou aj rozsiahle územia severne a západne od Bagdadu vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 22. augusta (WEBNOVINY) – Extrémistická skupina Islamský štát, ktorá už zabrala rozľahlé územia v Sýrii a na severe Iraku, predstavuje pre Spojené štátu hrozbu, ktorá môže byť väčšia, než akú predstavovala teroristická sieť al-Kájda. Vo štvrtok to konštatoval americký minister obrany Chuck Hagel.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Skupina je podľa neho výborne vycvičená, organizovaná a dobre financovaná. „Predstavujú okamžitú hrozbu pre všetky naše záujmy, či už v Iraku alebo inde,“ povedal Hagel novinárom s tým, že Islamský štát je doteraz najlepšie financovaná a organizovaná teroristická skupina. „Také niečo sme tu ešte nemali,“ vyhlásil.

Hagel reagoval na rýchly postup skupiny v Iraku ako aj na nedávnu popravu amerického novinára Jamesa Foleyho zajatého v Sýrii. Spojené štáty na žiadosť irackej vlády uskutočňujú na severe Iraku letecké útoky proti Islamskému štátu, aby tak pomohli irackým a kurdským silám v boji proti tejto skupine.

Celkovo už USA uskutočnili 89 náletov. Podľa niektorých predstaviteľov Pentagonu Spojené štáty zatiaľ nevylúčili možnosť rozsiahlejšej vojenskej akcie proti Islamskému štátu.

Šéf generálneho štábu armády USA, generál Martin Dempsey dokonca nevylúčil možnosť zásahu proti sunnitským povstalcom priamo v Sýrii. Islamský štát totiž bude podľa neho predstavovať hrozbu, kým bude mať bezpečné úkryty v Sýrii, kde vládne občianska vojna a chaos.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Chuck Hagel