Ukrajina považuje pohyb konvoja za priamu inváziu Ruska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinskí utečenci
Konvoj stoviek bielych dodávok s humanitárnou pomocou. Foto: SITA/ AP

KYJEV 22. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinské úrady v piatok uviedli, že niekoľko desiatok kamiónov z ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročilo ukrajinské hranice bez povolenia a šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti vyhlásil, že to predstavuje z ruskej strany „priamu inváziu“.

„Prešli na Ukrajinu bez povolenia alebo účasti Medzinárodného Červeného kríža alebo (ukrajinských) pohraničníkov,“ povedal pre novinárov armádny hovorca Andrij Lysenko. „Považujeme to za priamu inváziu Ruska na Ukrajinu,“ zdôraznil v separátnom stanovisku šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny Valentyn Nalivajčenko.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskva, ktorá má pri spoločných hraniciach tisíce vojakov, varovala pred akýmkoľvek pokusom o „narušenie“ konvoja. Neuviedla však, aké kroky by podnikla, keby ukrajinské sily zasiahli.

Na Ukrajinu vyrazil ruský konvoj
Foto: SITA/AP

Únia odsúdila vstup ruského konvoja

Kyjev však oznámil, že vládne sily konvoj nenapadnú a umožnili mu odísť, aby sa vyhli „provokáciám“. Svedok agentúre Reuters povedal, že asi 70 nákladných áut zaparkovaných na území medzi hranicami Ruska a Ukrajiny už prešlo ukrajinskú hranicu. Údajne ich sprevádza aj malá skupina proruských separatistov.

Európska únia odsúdila vstup ruského humanitárneho konvoja na územie Ukrajiny bez súhlasu Kyjeva. Podľa Bruselu ide o porušenie predošlých trojstranných dohôd. „Ide o jasné narušenie ukrajinskej hranice. Je to tiež v rozpore s predošlými dohodami medzi Ukrajinou, Ruskom a Červeným krížom,“ uviedol Sebastien Brabant, hovorca šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej. „Vyzývame Rusko, aby zvrátilo toto rozhodnutie,“ dodal.

Obrazom: Ruský konvoj smerujúci na Ukrajinu

Konvoj podľa NATO a USA porušuje suverenitu Ukrajiny

K ostrým kritikom vstupu ruského humanitárneho konvoja na Ukrajinu sa pridal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen. Podľa neho ide o „nehorázne“ porušenie ruských medzinárodných záväzkov. „Odsudzujem vstup ruského takzvaného humanitárneho konvoja bez súhlasu úradov na Ukrajine a bez účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža,“ uvádza Rasmussen v stanovisku zverejnenom na oficiálnej stránke aliancie.

„Krízu v regióne, ktorú Rusko samo vytvorilo a pokračuje v jej rozdúchavaní, to môže len prehĺbiť,“ dodal šéfa NATO. Aliancia podľa neho „s obavami“ sleduje aj zvyšovanie prítomnosti ruských vojsk neďaleko hranice s Ukrajinou vrátane pozemných a vzdušných síl. „Jasne vyzývam Rusko, aby neuskutočňovalo ďalšie provokatívne kroky a prestalo destabilizovať Ukrajinu,“ uzatvára Rasmussen.

Spojené štáty sú veľmi znepokojené vstupom ruského konvoja na Ukrajinu, čím porušil jej územnú integritu. Vyzývajú preto Moskvu, aby ho aj s osadenstvom okamžite stiahla, uviedol v piatok Pentagon. „Toto je narušenie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti Ruskom,“ povedal admirál John Kirby, tlačový tajomník Pentagonu na tlačovom brífingu. „Rusko musí svoje vozidlá a ľudí z územia Ukrajiny okamžite siahnuť,“ zdôraznil. Ak tak nespraví, nasledovať budú ďalšie náklady a izolácia, dodal admirál.

Na Ukrajinu vyrazil ruský konvoj
Foto: SITA/AP

Mieri k Luhansku

Ruský konvoj s humanitárnou pomocou sa pohol od ukrajinských hraníc smerom k mestu Luhansk, ktoré je už týždne dejiskom ťažkých bojov medzi proruskými povstalcami a armádou.

Ruské ministerstvo v piatok vo vyhlásení uviedlo, že Moskva už nebude tolerovať žiadne zdržania a pomoc doručí tým, ktorým je určená. „Už boli vyčerpané všetky dôvody na zdržanie pomoci. Ruská strana sa rozhodla konať,“ zdôraznilo ministerstvo a varovalo pred akýmikoľvek pokusmi konvoj zastaviť. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil, že prezident Vladimir Putin bol o pohybe konvoja informovaný.

Možný trójsky kôň

Konvoj stál na rusko-ukrajinských hraniciach už takmer týždeň. Dôvodom sú ukrajinské obavy, že by mohol slúžiť ako trójsky kôň na doručenie vojenských zásob separatistom. Moskva tieto podozrenia odmieta a tvrdí, že chce pomôcť zmierniť humanitárnu katastrofu vyvolanú bojmi v regióne.

Ukrajinská vláda označila cez víkend konvoj nakoniec za humanitárnu pomoc, čím mu v princípe povolila prejsť hranice pod dohľadom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Celkovo pozostáva ruská kolóna z 280 nákladných áut, ktoré podľa Moskvy vezú asi 1 800 ton vody, jedla, liekov, spacích vakov a generátorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenDmitrij PeskovVladimir Putin