Ján Figeľ: Smer-SD by mal pri NKÚ konať zodpovednejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ počas zasadnutia Rady Kresťanskodemokratického hnutia s programom prezidentské voľby 2014 a vnútropolitická situácia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) je už dva roky bez riadne zvoleného nového predsedu. Opozícii sa nepodarilo na tento post presadiť svojho kandidáta. Teraz sa o to pokúša KDH. Podľa predsedu hnutia Jána Figeľa však čaká na vypísanie volieb.

Predsedníctvo KDH by malo v pondelok rozhodovať o svojom kandidátovi na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Téma NKÚ bude aktuálna akonáhle predseda parlamentu vyhlási ďalšie kolo volieb. Zatiaľ sa tak nestalo. Aj preto rokovanie o tejto téme nie je plánované na pondelok, kedy zasadá predsedníctvo. Chceme sa zaoberať predovšetkým prípravou septembrovej schôdze parlamentu, ale aj rady a snemu. Snem má schváliť novelu stanov a programové východiská.

Takže kandidáta zatiaľ neponúknete?

NKÚ je dôležitá inštitúcia. Treba vyhlásiť voľbu a nájsť prijateľného kandidáta. Ak sa tak nestane v tomto období, môže to len prehĺbiť problémy Slovenska v oblasti verejných financií a eurofondov. Ak sa nezlepší kvalita a vážnosť kontroly a auditu, tak nebude možná zdravá konsolidácia financií.

Pavol Paška však hovorí, aby opozícia najskôr predložila kandidáta a on následne vypíše voľbu.

Také ustanovenie zákon nepozná. Zákon predpokladá včasné vyhlásenie volieb. Súčasný predseda nadsluhuje dva roky. Vyhlásiť voľby je povinnosť predsedu NR SR.

Hrušovský, figeľ, moravčík
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ak voľby Paška vyhlási, kandidátov máte?

Náš kandidát bol prokurátor Špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka. K jeho voľbe nedošlo. Je nepísané pravidlo, že opozícia má kontrolovať vládnu moc. Malo by byť naplnené predovšetkým pri inštitúciách ako sú Úrad pre verejné obstarávanie, alebo NKÚ.

Predložíte teda iného kandidáta?

Zatiaľ sme o tejto téme nerokovali. Čakáme na predsedu parlamentu, ktorý má voľbu vyhlásiť. Čakáme aj na rokovania opozičných klubov, aby bola možná aspoň základná zhoda.

V médiách sa ako o kandidátovi hovorilo o Pavlovi Hrušovskom. Hovorí sa vraj však aj o Pavlovi Abrhanovi a Jánovi Hudackom.

Spôsobilých kandidátov, ktorí môžu dať NKÚ väčšiu vážnosť a vplyv, ako ústavnej inštitúcii, je niekoľko. Je to otázka výberu a dobrej vôle, aby NKÚ nového predsedu získalo.

Pôvodná povolebná dohoda, že kandidáta má navrhnúť SaS už neplatí?

SaS sa rozpadla aj ako strana, aj ako poslanecký klub. Po štyroch neúspešných kolách volieb, sa o návrh pokúsili KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. KDH dnes disponuje najväčším opozičným poslaneckým klubom. Zároveň sa usiluje o spoluprácu tak, aby kontrola bola na Slovensku efektívnejšia. NKÚ je jedna z kľúčových inštitúcií. Smer-SD by mal pri NKÚ konať zodpovednejšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe FigeľMaroš Žilinka
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNKÚ Najvyšší kontrolný úrad