Prešovčania pozor, v Solivare hrozí zával po ťažbe soli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Presov
Foto: panoramio.com

PREŠOV 22. augusta (WEBNOVINY) – Na prístupových poľných cestičkách vedúcich k dobývaciemu priestoru chráneného ložiskového územia v Prešove v mestskej časti Solivar umiestnili Rudné bane, š.p. Banská Bystrica tabuľky s upozornením zákazu pohybu v tomto priestore. Občanov upozorňujú na závalové pásmo. Hrozí tu nebezpečenstvo závalu po ťažbe soli a tiež na viacerých miestach vyteká soľanka.

Ako uviedol pre agentúru SITA František Pramuka z Rudných baní zo strediska Spišská Nová Ves, výstražné tabule sú na miestach, kde vedie päť cestičiek prechádzajúcich touto lokalitou. Ide o súkromné pozemky, ktoré väčšinou nie sú ohradené. Porušenie zákazu sa považuje za priestupok, za ktorý môže štátna banská správa uložiť pokutu do výšky 1660 eur.

Nebezpečné miesto monitorujú

Rovnaká pokuta hrozí aj tomu, kto takéto zákazové tabule poškodzuje alebo ich odstráni. Podľa jeho slov nebezpečný priestor pravidelne monitorujú, ale je ťažké ustriehnuť, keď niekto tabuľku zničí. Problémy s hroziacimi závalmi majú napríklad aj v Slovinkách, Rudňanoch, Banskej Štiavnici a iných lokalitách Slovenska.

Ťažba soľanky z luhovacích vrtov sa v Solivare skončila v roku 2010. Na tomto území bolo 147 vrtov. Z nich iba niektoré boli odborne uzavreté a zabezpečené vypúšťacími ventilmi. Podľa Pramuku asi z jednej štvrtiny vrtov dnes sporadicky vyteká soľanka.

Priestor potrebuje financie na prieskum, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou potvrdí, že ide o environmentálnu záťaž predstavujúcu ekologickú hrozbu. Podľa Pramuku existuje niekoľko projektov na zabezpečenie vrtov a revitalizáciu tohto územia. Predbežné náklady vyrátali na desiatky miliónov eur.

Obydlia nie sú priamo ohrozené

Problémom sa viackrát zaoberali aj prešovskí mestskí poslanci. Primátor Prešova Pavel Hagyari vymenoval komisiu ako svoj poradný orgán, ktorý sa stal mediátorom celého procesu. Jej predseda Peter Krajňák, ktorý je mestským aj krajským poslancom v Prešove informoval, že ministerstvo hospodárstva po tom, ako sa potvrdí, že ide o environmentálnu záťaž, chce financie na zabezpečenie vrtov a revitalizáciu územia získať z eurofondov.

Krajňák upozornil, že pozemky s vrtmi nie sú strážené a po poľných cestičkách sa tu bežne pohybujú ľudia z okolia. Je to dokonca obľúbené miesto aj pre niektorých cyklistov. Apeluje na verejnosť, aby nepodceňovala zákaz vstupu.

Územie sa tiahne od Švábskeho potoka až po hranicu Solivaru s najbližšou obcou Dulová Ves. Obydlia nie sú priamo ohrozené. Okrem prepadu pôdy tu hrozí aj vytrysknutie soľanky z vrtov, čo by mohlo mať za následok usmrtenie rýb v potoku a znehodnotenie pôdy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavel Hagyari