OSN označila vraždu novinára islamistami za hyenistický čin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu
Povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát zverejnili video, ktoré údajne ukazuje popravu amerického novinára Jamesa Foleyho uneseného v Sýrii pred dvoma rokmi. Irak, 19. augusta 2014. Foto: SITA/AP

OSN 23. augusta (WEBNOVINY) – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok odsúdila zavraždenie amerického novinára Jamesa Foleyho militantmi z Islamského štátu a označila to za „zbabelý“ a „hyenistický“ čin.

„Opäť len ilustruje brutalitu Islamského štátu, ktorý je zodpovedný za tisícky prípadov zneužívania sýrskeho a irackého ľudu,“ uvádza sa v spoločnom stanovisku 15 členských krajín BR.

Obrazom: Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu

Vrcholný orgán OSN zároveň vyzval na „porážku“ samotného Islamského štátu. „Musí byť porazený a netolerancia, násilie a nenávisť, ktoré šíri, sa musí skončiť,“ dodáva Bezpečnostná rada.

Islamský štát má v súčasnosti pod kontrolou asi tretinu územia severnej a východnej Sýrie. Obsadil tiež rozľahlé časti severného Iraku. Kurdským a irackým jednotkám pomáha v boji proti islamistom americké letectvo, ktoré bombarduje pozície Islamského štátu v Iraku.

Video: Islamskí radikáli popravili amerického novinára

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe James Foley
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov