Spúšťajú Merkelovej plán, Ukrajina dostane pol miliardy eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová, Petro Porošenko
Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: SITA/AP

KYJEV 23. augusta (WEBNOVINY) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu na návšteve Ukrajiny vyjadrila presvedčenie, že kríza na východe krajiny sa dá vyriešiť jedine spoločnými rozhovormi medzi oboma znepriatelenými krajinami.

Šéfka nemeckej vlády prišla do Kyjeva deň po tom, ako cez ukrajinskú hranicu prešiel ruský konvoj, ktorý tam podľa Moskvy priniesol humanitárnu pomoc. Kyjev sa však obáva, že v skutočnosti viezol zbrane.

Obrazom: Ruský konvoj v sobotu opustil územie Ukrajiny

Putin bude rokovať s Porošenkom

„Na úspech sú potrebné obe strany. Nemôžete dosiahnuť mier len sami. Dúfam, že rokovania s Ruskom budú viesť k úspechu,“ vyhlásila Merkelová v narážke na chystanú utorkovú schôdzku medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Tá je naplánovaná na 26. augusta v bieloruskom Minsku. „Plány sú na stole… Teraz musia nasledovať činy,“ dodala Merkelová na tlačovej konferencii v Kyjeve po absolvovaní rokovaní s Porošenkom.

Podľa kancelárky je v súčasnosti hlavnou prekážkou uzavretia mieru medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami neschopnosť Kyjevu zabezpečiť vlastnú hranicu na východe krajiny. Navrhla preto, aby ju spoločne kontroloval Kyjev a Moskva, avšak aj za účasti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Merkelovej plán

Merkelová prisľúbila vláde v Kyjeve aj poskytnutie dotácie vo výške pol miliardy eur. Peniaze by mali byť použité na nápravu škôd spôsobených konfliktov s proruskými separatistami na východe krajiny.

„Všetci si pamätáme Marshallov plán pre povojnovú Európu. Dnes môžem povedať, že toto je spustenie Merkelovej plánu na obnovu infraštruktúry v Donbase,“ cituje Porošenka spravodajský portál Kyiv Post.

Pod Donbasom sa pritom na Ukrajine zvyčajne myslí oblasť prakticky celej východnej časti krajiny. Nemecká finančná pomoc by mala byť Ukrajine odovzdaná na špeciálnej darcovskej konferencii naplánovanej na september.

Podľa diplomatov oslovených agentúrou Reuters má Merkelovej návšteva dva ciele. Prvým je vyjadrenie podpory Kyjevu v jeho konflikte s Ruskom a druhým oboznámenie Porošenka s návrhmi na nastolenie mieru pred blížiacimi sa rokovaniami v Minsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováPetro Porošenko