Fico na oslavách SNP v Skýcove kritizoval sankčnú vojnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (uprostred) počas tradičného stavania mája na Námestí M. R. Štefánika v Topoľčanoch. Foto: SITA/Martin Havran

SKÝCOV 23. augusta (WEBNOVINY) – Položením vencov k pamätníku SNP si v sobotu v partizánskej obci Skýcov pripomenuli 70. výročie Slovenského národného povstania. Súčasťou osláv bol aj tradičný pochod Náučným chodníkom Zlatno – Skýcov, ktorý sa konal už 26. krát.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Miestni obyvatelia všetkých generácií pochodom vzdávajú hold všetkým, ktorý počas SNP chodili po rovnakej trase. Náučný chodník dnes absolvovali malé deti, ale aj 88 – ročný Július Mikuš.

Slávnosti v Skýcove v Nitrianskom kraji sa zúčastnil aj predseda vlády Robert Fico a 91 – ročný priamy účastník Povstania, generálporučík vo výslužbe Ján Husák. Fico vo svojom príhovore pripomenul partizánsku minulosť obce.

V príhovore oživil smutnú históriu

Spomenul založenie 1. partizánskej brigády Skýcov pod vedením Rudolfa Matejova, sformovanie troch partizánskych oddielov Národný pomstiteľ, Zarubežnij a Plameň a aktivity celej obce, ktorá žila partizánskym hnutím. Nemci sa dedine pomstili krutým spôsobom.

,,Vyrabovali domy a 16. marca 1945 obec vypálili. Zhorelo 226 domov, zostal iba kostol, škola a fara, kde boli ubytovaní Nemci. Čistou náhodou nezhorel jeden dom pokrytý slamou, v ktorom sa skrýval jeden starší občan, ktorý tragédiu prežil,“ oživil smutnú históriu predseda vlády. Ľudstvo sa podľa neho ani z najtragickejších momentov nedokáže poučiť.

Nerozumie nezmyselnej sankčnej vojne

,,Ja napríklad nerozumiem a nikdy nebudem rozumieť tejto nezmyselnej sankčnej vojne, ktorú vedieme, či už ide o Európsku úniu, Ruskú federáciu alebo ďalšie krajiny,“ povedal s tým, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko preto, aby Slovensko a jeho občania týmito nezmyselnými opatreniami trpeli čo najmenej, čo účastníci podujatia ocenili potleskom.

Zároveň vysoko ocenil počin generála Jána Husáka, ktorý v roku 1989 spolu s ďalšími spolubojovníkmi založil Náučný partizánsky chodník Skýcov – Zlatno. K účastníkom dnešných osláv sa prihovoril aj 91 – ročný Husák, ktorý ocenil, že ľudia nezabudli na hrôzy fašizmu a dodnes si SNP v hojnom počte pripomínajú.

Robert Fico sa zúčastnil osláv 70. výročia SNP aj pri mohyle na Jankovom vŕšku v Trenčianskom kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico