Vláda ide pri novelách justície proti sebe, tvrdí Via Iuris

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justicia, sudy, kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Združenie Via Iuris kritizuje spôsob, akým vláda minulý týždeň schválila zmeny v sudcovských a prokurátorských statusových zákonoch. Tie boli vložené do balíčka zmien pod hlavičkou novely zákona o Justičnej akadémii, ktorá jediná prešla medzirezortným pripomienkovým konaním.

Až po skončení pripomienkovania k novele zákona o Justičnej akadémii boli k nej „prilepené“ novely, týkajúce sa zákona o sudcoch, zákona o prokurátoroch, zákona o súdoch a ďalšie. „Schválením týchto noviel tak vláda SR porušila vlastné legislatívne pravidlá, ktoré predpokladajú pripomienkové konanie v prípade návrhu každého zákona či jeho zmeny,“ vyhlásila Via Iuris.

Vágna podmienka výberového konania

Via Iuris upozornila, že navrhovaná novela zákona o sudcoch a prísediacich významne mení výberové konania na miesta sudcov. Okrem toho, že znovu zavádza inštitút justičného čakateľa, prináša aj novú podmienku pre prihlásenie sa do výberového konania – a to absolvovanie prípravného vzdelávania na Justičnej akadémii, zameraného na osvojenie si zručností potrebných na výkon funkcie sudcu.

Táto podmienka sa nevzťahuje na sudcu, justičného čakateľa a vyššieho súdneho úradníka. Navrhovaná novela však nijako bližšie nekonkretizuje, čo má byť predmetom prípravného vzdelávania, ako dlho bude trvať, ako bude možné sa naň prihlásiť, ani ako sa bude končiť.

„Takto vágne upravená podmienka vstupu do výberového konania vzbudzuje pochybnosti o rovnosti šancí všetkých uchádzačov, najmä tých, ktorí majú záujem vstúpiť do justície z iných právnických povolaní. Keďže žiadne podmienky týkajúce sa prípravného vzdelávania nie sú stanovené v zákone, znamená to, že existuje reálna hrozba, že môžu byť predmetom manipulácie a zneužívania,“ tvrdí Via Iuris.

Nové zloženie výberovej komisie

Novela prináša tiež nové zloženie výberovej komisie, kde nominanti súdnej moci by mali mať väčšinu hlasov. „Táto zmena má byť reakciou na nález Ústavného súdu SR, zohľadňuje ho však len čiastočne,“ uviedla advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková.

Ústavný súd totiž podľa nej konštatoval, že o veciach týkajúcich sa súdnictva by nemali rozhodovať len sudcovia, pretože by to viedlo k nekontrolovateľnosti súdnej moci a k popretiu ústavného princípu deľby moci. Aj podľa medzinárodných štandardov by sudcov nemali vyberať iba sudcovia, čo pri navrhovanom zložení komisie podľa Via Iuris hrozí.

Polovica patriaca sudcom

„Najvhodnejším riešením sa javí také zloženie komisie, kde by sudcovia ako zástupcovia súdnej moci tvorili polovicu členov výberovej komisie a druhú polovicu by tvorili zástupcovia zákonodarnej a výkonnej moci. Išlo by o osoby z akademického prostredia, vykonávajúce iné právnické profesie, či pôsobiace v neziskovom sektore,“ konštatovala Babiaková.

V takom prípade by predstavitelia žiadnej z mocí nemohli byť oprávnení rozhodovať samostatne o výbere sudcu a zároveň by bola zachovaná požiadavka nezávislosti orgánu rozhodujúceho o výbere sudcov.

Navrhované novely prinášajú aj ďalšie zmeny – v zákone o prokuratúre sa navrhuje, aby výberové komisie na prokurátorské pozície ako aj disciplinárne senáty pre prokurátorov boli obsadené výlučne prokurátormi. Takéto zmeny podľa Via Iuris znamenajú ďalšie uzavretie sa prokuratúry pred vonkajšou kontrolou a posilnenie jej exkluzivity v štátnom systéme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Via IurisVláda SR