V Pásme Gazy zavládol mier, Izrael pristúpil na dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boje v Gaze neutíchajú, oblasť ničí paľba
Izraelská ofenzíva proti hnutiu Hamás pripravila v Pásme Gazy o život najmenej stovky Palestínčanov, väčšinu civilistov. Foto: SITA/AP

GAZA/JERUZALEM 26. augusta (WEBNOVINY) – Izrael pristúpil na dlhodobé prímerie v Pásme Gazy sprostredkované v utorok Egyptom, ktoré podľa vyjadrení egyptských a palestínskych predstaviteľov začalo platiť už o 19. hodine miestneho času (18:00 SELČ). Bez uvedenia podrobností o tom informoval nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Izraela, podľa ktorého vláda prijala „egyptský návrh na úplné a časovo neohraničené prímerie“.

Aj po uvedenom termíne sa v južnej časti krajiny ozývali sirény varujúce pred raketovou paľbou z Pásma Gazy. Podľa hovorkyne izraelskej armády však zatiaľ nebolo jasné, či na územie dopadli nejaké ďalšie rakety.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete

TU

.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí medzitým vyhlásilo, že Izrael súhlasil s otvorením svojej hranice s Pásmom Gazy, aby umožnil prísun humanitárnej pomoci a materiálu na obnovu. Izrael a Palestínčania by tiež v priebehu jedného mesiaca mali obnoviť nepriame rokovania o ďalších sporných záležitostiach.

Podľa predošlých vyjadrení najnovšia dohoda vyzýva na zastavenie všetkých násilností, okamžité otvorenie zablokovaných hraničných prechodov ako aj na rozšírenie zóny rybolovu pre Gazanov. Neskôr by mali strany rokovať o výstavbe prístavu v Gaze ako aj o prepustení väzňov z hnutia Hamás na okupovanom Západnom brehu. Izrael tiež požaduje záruky, že do Pásma Gazy sa nebudú pašovať zbrane.

Izrael zničil najvyššiu budovu v Gaze, žilo v nej 70 rodín

Izrael v utorok pred úsvitom pokračoval v ostreľovaní mesta Gaza, pričom zničil jednu z najvyšších tamojších obytných budov. Zahynuli pri tom dvaja Palestínčania a najmenej 20 ďalších utrpelo zranenia, informovali miestni zdravotníci.

Obrazom: Boje v Gaze pretrvávajú

V 13-poschodovej budove žilo asi 70 rodín, nachádzali sa tam však aj kancelárie a nákupný komplex. Po útoku je budova naklonené do strany a z okolitých domov preto preventívne evakuovali stovky obyvateľov, keďže hrozí kolaps. Izrael zatiaľ nové nálety nekomentoval.

Židovský štát spustil ofenzívu 8. júla s cieľom ukončiť neprestajné ostreľovanie svojho územia z Pásma Gazy. Konflikt si doteraz vyžiadal 20129 mŕtvych na Palestínskej strane vrátane 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a štyroch civilistov. V Pásme Gazy ušlo pred náletmi z domovov až 540 000 Palestínčanov.

Izrael zbombardoval ďalšie dve výškové budovy

Izrael v utorok zbombardoval ďalšie dve výškové budovy v Gaze. Jedna z nich, 13-poschodový komplex bytov a kancelárií, sa následne zrútila. Väčšina z druhej, 16-poschodovej obytnej budovy je po nálete zničená a neobývateľná. Izrael pred útokom varoval miestnych obyvateľov, ktorých evakuovali, takže nik neprišiel o život.

Zranenia utrpelo asi 20 osôb. Celkovo v utorok zahynulo pri rôznych útokoch šesť Palestínčanov. Podľa izraelskej armády militanti vystrelili na územie židovského štátu 70 rakiet, ktoré zničili jeden dom v južnom meste Aškelon a ľahko zranili desať osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať