Ukrajinci chytili ruských vojakov, nezákonne prešli hranice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinci na Majdane opäť demonštrujú
V nepokojnom meste Doneck sa stále bojuje. Ľudia sa schovávajú v nemocnici a obávajú sa o svoj život. Foto: SITA/AP

KYJEV 26. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinská tajná služba zadržala skupinu desiatich ruských vojakov a nariadila vyšetrovanie pre nezákonné prekročenie hraníc.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zadržanie potvrdil aj ukrajinský minister obrany Valerij Heletej na svojom konte na sieti Facebook. „Ruských výsadkárov“ chytili v pondelok večer s „osobnými dokladmi a zbraňami“ v rukách pri dedine Dzerkaľne, asi 50 kilometrov od mesta Doneck.

Skupina prekročila hranice omylom, tvrdí Rusko

Zdroj z ruského ministerstva obrany, na ktorý sa v utorok odvoláva ruská tlačová agentúra RIA Novosti uviedol, že skupina prekročila hranice omylom. Podľa nemenovaného zdroja vojaci „mali v skutočnosti na starosť časť rusko-ukrajinskej hranice, ktorú nechtiac prekročili na neoznačenej časti“. Citovaný zdroj podotkol, že vojaci „nekládli ozbrojeným silám Ukrajiny pri zadržaní žiadny odpor“.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Kyjev tvrdí, že výsadkári boli na „špeciálnej misii“. Odmietol tak vyjadrenia ruských médií citujúcich zdroj z ministerstva obrany, že sa ruskí vojaci dostali na ukrajinskú stranu omylom. „Nebol to omyl, ale špeciálna misia, ktorú vykonávali,“ povedal hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko novinárom.

Informoval aj o tom, že ruské helikoptéry Mi-24 zaútočili v pondelok na pohraničnú stráž v Luhanskom regióne a zabili štyroch členov pohraničnej stráže. Podľa Lysenka v posledných 24 hodinách zahynulo v bojoch proti proruským separatistom 12 ukrajinských vojakov.

Ukrajinskí povstalci hrubo porušujú ľudské práva

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny sa dopúšťajú rozsiahleho porušovania ľudských práv vrátane vraždenia, únosov a mučenia. Vo svojej správe to konštatovala monitorovacia misia OSN, podľa ktorej ľudské práva porušuje aj ukrajinská armáda a zvláštne jednotky ministerstva vnútra.

Správa tiež zvyšuje počet obetí konfliktu od polovice apríla na najmenej 2200, čo predstavuje v priemere 36 mŕtvych denne. OSN tiež konštatuje, že povstalci majú „stále dodávky“ dômyselných zbraní a munície.

„Ozbrojené skupiny sa dopúšťajú zabíjania, únosov, fyzického i psychického učenia, zlého zaobchádzania a ďalších vážnych porušení ľudských práv,“ píše sa v správe, podľa ktorej sa tieto porušenia neúmerne dotýkajú práve civilného obyvateľstva. V súčasnosti povstalci zadržiavajú najmenej 468 ľudí.

Správa cituje aj tvrdenie ukrajinskej armády, podľa ktorej prichádza paľba aj z ruskej strany hranice. Čo sa týka ukrajinskej armády, porušenia zahŕňajú „svojvoľné zadržiavanie a mučenie“. Podľa pozorovateľov OSN sa humanitárna situácia na východe krajiny rapídne zhoršila pre blokádu povstaleckých miest Luhansk, Doneck a Horlivka. OSN v tej súvislosti vyzvala vládne sily, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci a základných potravín pre obyvateľstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať