Prezident Kiska vymenoval siedmich nových sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudcovia
Zľava: Novovymenovaná sudkyňa Zuzana Gašpírová a prezident SR Andrej Kiska počas vymenovania siedmich sudcov všeobecných súdov. Bratislava, 26. august 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval siedmich nových sudcov.

Talár si oblečie Zuzana Slušná z Okresného súdu Trenčín, Monika Kráľová zo Spišskej Novej Vsi, Matúš Tarcala zo Svidníka, Radoslav Smatana z Partizánskeho, Zuzana Gašpírová z Okresného súdu Bratislava II, Zuzana Dojčánová z Galanty a Michal Novotný, ktorý bude pôsobiť na Okresnom súde Dunajská Streda.

Sudcovia majú byť podľa prezidenta vzorom

„Dnes je deň, keď vám bola vyjadrená dôvera, že ste morálne a odborne pripravení súdiť nezávisle a nestranne,“ povedal prezident v príhovore novým sudcov. Kiska zdôraznil, že v rukách majú nielen veľkú moc, ale aj zodpovednosť za to, že Slovensko bude skutočne právnym štátom, kde vládne právny poriadok a spravodlivosť.

„Nik nie je postavený tak vysoko, aby nad ním nebolo právo. A ja si myslím, že nikto by nemal byť väčším vzorom z pohľadu právneho správania sa ako práve ľudia v talároch,“ ukončil Kiska.

Medzi novými sudcami v utorok v Grassalkovichovom paláci chýbala Judita Gabonaiová-Hrenčuková, Andrej Kiska totiž prerušil konanie o jej vymenovaní za sudkyňu pre vážne pochybnosti o objektívnom a nediskriminačnom prístupe výberovej komisie ku všetkým kandidátom vo výberovom konaní, v ktorom táto kandidátka uspela.

K ‚spornej‘ sudkyni sa vyjadril aj Borec

O svojom rozhodnutí informovala hlava štátu listom v pondelok podpredsedu súdnej rady Jána Vanka, ktorý ju v súčasnosti vedie. Vanko potvrdil, že sa v pondelok sa s prezidentom rozprávali. „On nám to vrátil a zrejme to budeme znovu prerokovávať,“ konštatoval Vanko.

Aký však bude ďalší presný postup, nevedel povedať, keďže je to po prvý raz, čo riešia takýto prípad. Vanko si myslí, že prezidentovi prekážalo najmä to, že Judita Gabonaiová-Hrenčuková je dcérou sudkyne. Sám to však za problém nepovažuje. Minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý bol na vymenovaní tiež prítomný, poznamenal, že ak by sa podozrenia potvrdili, bude to potrebné riešiť v zmysle zákona. „Pokiaľ to potvrdené nie je, platí prezumpcia neviny,“ ukončil.

Andrej Kiska v liste podpredsedovi súdnej rady uviedol viaceré fakty, ktoré ho viedli k pozastaveniu konania o vymenovaní kandidátky na sudkyňu.

VIAC SA DOZVIETE V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaTomáš Borec