Začínajú sa oslavy SNP, organizátori čakajú tisícky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SNP
Foto: SITA/Martin Havran

BANSKÁ BYSTRICA 28. augusta (WEBNOVINY) – Okolo 10-tisíc návštevníkov a zhruba 800 oficiálnych hostí očakávajú organizátori na oslavách 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré budú od štvrtka do nedele v Banskej Bystrici.

Uviedol to na tlačovej besede riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev s tým, že okrem najvyšších slovenských ústavných činiteľov sa zúčastní aj veľký počet zahraničných delegácií.

„Dlhodobejšie potvrdení sú prezidenti Poľska a Českej republiky a z ďalších krajín by som menoval Ruskú federáciu, ktorá príde na úrovni ministra obrany,“ uviedol Mičev. Dodal, že účasť delegácií na úrovni veľvyslanectiev potvrdilo 36 krajín.

Slávnostné kladenie vencov aj koncert

Program osláv otvorí vo štvrtok 28. augusta slávnostný koncert Štátnej opery Banská Bystrica spojený s odovzdávaním Cien Múzea SNP. Hlavná časť osláv bude v piatok, v deň 70. výročia vyhlásenia SNP. Bude mať zaužívaný priebeh s úvodným kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP, oficiálnym slávnostným zhromaždením a následným kultúrnym programom.

Pre očakávanú vyššiu účasť návštevníkov však slávnostné zhromaždenie a kultúrny program nebudú v areáli Pamätníka SNP ako v minulých rokoch, ale v susednom Parku pod Pamätníkom SNP.

Pietny akt kladenia vencov sa začne hodinu pred poludním. Na poludnie sa má začať slávnostné zhromaždenie, na ktorom vystúpia s prejavmi prezident, premiér, predseda Národnej rady SR a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Snp
Foto: ilustračné, SITA/Ján Viazanička

Program uzavrie ukážka bojov

Kultúrny program otvorí približne hodinu až hodinu a pol po poludní vystúpenie ruského speváckeho zboru Alexandrovovci, nasledovať budú SĽUK, Koncertný súbor vzdušných síl USA, orchester Bobana a Marka Markoviča zo Srbska a uzavrie ho komponovaný program so zhudobnenými básňami povstaleckých básnikov Vlčia stráž. Sprievodnými podujatiami budú rôzne dynamické ukážky Ozbrojených síl SR, prezentácia klubov vojenskej histórie či premietanie dokumentárnych filmov.

V sobotu 30. augusta podvečer sa dejisko osláv presunie na banskobystrické Námestie SNP, kde bude po koncerte súboru vzdušných síl USA ukážka mobilizácie a odchodu vojakov na front, respektíve na železničnú stanicu.

Oslavy uzavrie 31. augusta popoludní na železničnej stanici v Banskej Bystrici-Šalkovej ukážka bojov povstaleckého pancierového vlaku Štefánik. Pôjde o poslednú dynamickú prezentáciu tohto vlaku, ktorý zrekonštruovali pred piatimi rokmi, pred jeho inštalovaním do skanzenu bojovej techniky pri Pamätníku SNP.

Pozor na dopravné obmedzenia

V súvislosti s oslavami 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP), na ktorých sa očakáva účasť viacerých slovenských i zahraničných vysokých štátnych predstaviteľov, budú v Banskej Bystrici platiť rozsiahle dopravné obmedzenia.

Už od štvrtka 22:00 bude na uliciach Cikkerova, Kuzmányho, Kapitulská, Švantnerova a Národná v centre mesta platiť zákaz zastavenia. V piatok od 8:00 až do odvolania – pravdepodobne do 18:00 budú uzavreté ulice Kapitulská, Švantnerova, Cikkerova, Kuzmányho, Československej armády, Národná, Horná Strieborná, Lazovná, Bakossova, Kollárova, Skuteckého, Železničiarska, Robotnícka, Komenského, Námestie slobody a Námestie Štefana Moysesa, ale aj štvorprúdová cesta I/66 prechádzajúca mestom popri Hrone.

.

SNP
Foto: SITA/Ján Viazanička

.

Pre očakávaný príchod zahraničných delegácií bude uzavretá aj cesta zo Sliača do Banskej Bystrice, a to od križovatky pri Mestskom úrade v Sliači, pričom obchádzková trasa povedie cez obec Veľká Lúka. Obmedzenia budú platiť aj na rýchlostnej ceste R1. Pred Banskou Bystricou v smere od Zvolena až po križovatku Hušták pri čerpacej stanici OMV v meste bude na nej doprava presmerovaná do ľavého jazdného pásu a rýchlosť na obojsmernom úseku sa zníži na 60 kilometrov za hodinu.

V súvislosti s dopravnými obmedzeniami mesto Banská Bystrica ponúka obyvateľom i návštevníkom možnosť cestovať v autobusoch a trolejbusoch mestskej dopravy po celý piatok zadarmo. Mestská doprava bude jazdiť podľa víkendového režimu, niektoré linky pre dopravné uzávery v pozmenených trasách. Po ceste I/66 popri Hrone budú spoje mestskej dopravy jazdiť do 9:00.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav Mičev