Vysokoškoláci pozor, chystajú sa zmeny v poberaní štipendií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Studenti
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Novinky čakajú od septembra aj na vysokoškolákov. Ministerstvo školstva chce klepnúť po prstoch študentom, ktorí dokladajú fiktívne darovacie zmluvy, aby mali nárok na sociálne štipendium.

Po novom totiž vysokoškoláci, ktorí žiadajú o peniaze, už nebudú môcť k žiadostiam preukazovať príjem z darovania. „Táto novinka sa týka najmä študentov, ktorí nežili s rodičmi v spoločnej domácnosti a vykazovali účelový príjem z darovania, aby získali čo najvyššie štipendium. Naďalej sa však budú zaratúvať príjmy z brigád, podnikania či dôchodky a sociálne dávky,“ informuje tlačový odbor ministerstva školstva.

Za príjem sa považoval aj príjem z darovania

Novela vyhlášky o sociálnych štipendiách študentom vysokých škôl nadobúda účinnosť 1. septembra 2014. Podľa znenia vyhlášky musel každý študent v prípade, ak nežije s rodičmi, za predchádzajúci kalendárny rok preukázať príjem vo výške najmenej 12-násobku životného minima. Za príjem sa považoval aj príjem z darovania. Ak nedosiahli túto výšku príjmu, boli posudzovaní spolu s rodičmi, čo pre nich znamenalo nižšie alebo nulové štipendium.

Preto viacerí študenti nežijúci s rodičmi v spoločnej domácnosti vykazovali ako príjem fiktívne dary. Vysoká škola ako správny orgán pritom nemá možnosť posudzovať, či sú darovacie zmluvy platné. Rezort školstva verí, že opatrením zabráni podávaniu špekulatívnych žiadostí. „Zmenou pravidiel nepríde k zúženiu okruhu ich poberateľov,“ dodáva ministerstvo.

Zmena sa dotkne aj motivačných štipendií

Ministerstvo školstva chystá aj zmenu pri motivačných štipendiách – v mladých chce prebudiť záujem o štúdium vybraných študijných odborov. Rezort preto poskytol vysokým školám na rok 2014 finančné prostriedky pre vybrané odbory.

Motivačné štipendium budú môcť získať denní študenti napríklad aplikovanej informatiky, biomedicínskeho inžinierstva, elektrotechniky, energetiky, ako aj hutníctva, chemických technológií, kybernetiky či softvérového inžinierstva, potravinárstva alebo telekomunikácie.

Podporia aj študentov odboru učiteľstvo v aprobačných predmetoch fyzika, chémia, geografia, biológia, informatika a matematika. Konkrétnu výšku štipendia určí vysoká škola. Ministerstvo školstva však pri rozpise vychádzalo z toho, že peniaze získa 15 % študentov daného študijného odboru, a to vo výške 1 000 eur na akademický rok a študenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR