USA priznali, že vedeli o útoku Egypta na Líbyu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Libya
V Tripolise a Bengází sa očakávajú hromadné pochody bežných ľudí. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 26. augusta (WEBNOVINY) – Americké ministerstvo zahraničia v utorok po prvýkrát pripustilo, že vedelo o leteckých útokoch Egypta a Spojených arabských emirátov (SAE) v Líbyi.

Spojené štáty sa predtým k útokom proti pozíciám islamistických milícií v okolí hlavného mesta Tripolis odmietli vyjadriť. Podľa predtým neoverených informácií SAE s pomocou Egypta uskutočnili v posledných dňoch niekoľko leteckých úderov, na ktorých sa však USA žiadnym spôsobom nepodieľali.

Nálety mali milície oslabiť a zabrániť im zmocniť sa tripoliského medzinárodného letiska. Islamistickým milíciám zo západného mesta Misráta sa napriek tomu po týždňoch bojov podarilo letisko cez víkend obsadiť.

Egypt minulý týždeň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo proti líbyjským milíciám, ktoré považuje za hrozbu. Susedné krajiny Líbye sa však v pondelok dohodli, že v krajine nezasiahnu v záujme ukončenia pokračujúceho chaosu a násilia. Ministri zahraničia severoafrických štátov namiesto toho vyzvali na celonárodný dialóg všetkých skupín zastúpených v Líbyi.

Boje v Líbyi sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia