Muži fingovali obchod s drahokamami, štát obrali o státisíce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policia kamene
Za neexistujúce obchody s drahokamami si podvodníci uplatnili státisícové nároky na vrátenie DPH. Policajti pri akcii zaistili množstvo listinných dôkazov a počítačov. Bratislava, 27. august 2014. Foto: SITA/Prezídium PZ

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Za neexistujúce obchody s drahokamami si uplatnili státisícové nároky na vrátenie DPH, troch mužov vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z daňovej trestnej činnosti.

V dvoch prípadoch vyšetrovateľ navrhoval väzobné stíhanie obvinených, sudca však návrh neakceptoval. Ekonomickej trestnej činnosti sa 39-ročný Matej B., 40-ročný Pavol P. a 41-ročný Garik V. dopúšťali v Bratislavskom kraji.

Vytvorili reťazec obchodných spoločností personálne alebo majetkovo prepojených. V nich potom deklarovali neexistujúce zdaniteľné obchody s drahokamami a k nim vyhotovili aj fiktívne účtovné doklady.

Policia kamene
Foto: SITA/Prezídium PZ

Následne si neoprávnene uplatnili nárok na vrátenie DPH vo výške takmer 580-tisíc eur, ktoré im aj vyplatili. Ako agentúru SITA informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, policajti pri akcii zaistili množstvo listinných dôkazov a počítačov, tie teraz skúmajú znalci z odboru elektroniky, ekonomiky, aj drahých kameňov.

Na prípade sa podieľala aj finančná správa a policajti z ďalších krajských riaditeľstiev. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest od sedem do 12 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR