Rusko údajne plánuje zastavenie dodávok plynu do Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gazprom plyn
Foto: ilustračné, SITA/AP.

KYJEV 27. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu vyhlásil, že Kyjev sa dozvedel o plánoch Ruska, podľa ktorých by malo túto zimu zastaviť dodávky plynu do Európy.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Premiér však neuviedol, ako sa o pláne Ruska dozvedel. „Situácia v (ukrajinskom) energetickom sektore je náročná. Vieme o ruských plánoch zablokovať túto zimu tranzit (plynu) dokonca aj do krajín Európskej únie,“ povedal Jaceňuk na zasadnutí vlády.

Spoločnosť Gazprom, ktorá je najväčším ruským producentom plynu, ani ministerstvo energetiky situáciu nekomentovali. Rusko zastavilo 16. júna tohto roku dodávky plynu pre Ukrajinu vzhľadom na spory, ktoré sa objavili po ruskej anexii Krymu. Pokračuje však aj naďalej s dodávkami plynu do Európy, ktorá je jej najväčším trhom. Minulý rok dodalo Rusko polovicu plynu do Európy cez Ukrajinu.

Varovanie ukrajinského premiéra prišlo necelých 24 hodín po schôdzke ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ukrajinského partnera Petra Porošenka. Na rokovaní sa zúčastnil aj eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Na schôdzke sa hovorilo aj o zabezpečení tranzitu ruského plynu počas kulminácie dopytu v zime.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v stredu poprel tvrdenie Ukrajiny, že Moskva plánuje blokovať tranzit plynu do Európy a označil ho za nepodložené. Novak vo vyhlásení uviedol, že Rusko vynaloží „maximálne úsilie“, aby splnilo záväzky vyplývajúce zo zmlúv o dodávkach plynu. Zdroj z ruského ministerstva energetiky uviedol, že pravdepodobnejšie ako prerušenie dodávok zo strany Moskvy bude to, že plyn určený pre EÚ začne brať Ukrajina.

Dodávatelia plynu v Európe a na Ukrajine sa pripravujú na možné narušenie dodávok maximálnym zvyšovaním zásob počas letnej sezóny, kedy je dopyt nízky. „Európa teraz má v zásobníkoch o 31,2 % plynu viac ako v rovnakom období vlaňajška,“ uviedla výskumná firma Energy Aspects. „Našou hlavnou starosťou je bezpochyby plyn,“ povedal Oettinger po stretnutí s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi. „V piatok budeme v Moskve na ďalších trojstranných konzultáciách medzi Gazpromom, Naftogazom a Európskou úniou sprostredkovateľom,“ dodal eurokomisár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukGünther Oettinger