Prezident Kiska sa stretol s dočasnou nástupkyňou Harabina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident SR Andrej Kiska. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska sa v stredu stretol s podpredsedníčkou Najvyššieho súdu SR Jarmilou Urbancovou, ktorá dočasne vedie súd po odchode Štefana Harabina. „Bola som povedať o našich problémoch a pán prezident bol veľmi ústretový,“ uviedla po stretnutí s hlavou štátu, na ktorom bol aj prezidentov poradca Ján Mazák.

Dočasná šéfka najvyššieho súdu hovorila s prezidentom najmä o odvolávaní sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov. Súdna rada totiž musí takýchto sudcov povinne navrhnúť na odvolanie prezidentovi. Ten ich ale môže ponechať v talári. „Pán prezident na priamu žiadosť pani podpredsedníčky povedal, že bude pristupovať individuálne,“ tlmočil Mazák.

Okrem toho Urbancová poprosila Kisku, aby sa odvolávanie 65- a viacročných sudcov dialo dôstojnejším spôsobom. „Prišla som s prosbou, aby sa sudcovia odvolávali kultúrnym spôsobom. Aby to nebolo tak ako doteraz, že sa im len poslal doporučený list a sudca zostal prekvapený,“ hovorila Urbancová. Podľa nej by mohli mať sudcovia pri odchode z funkcie podobný slávnostný akt, ako majú noví sudcovia pri vymenovávaní.

Kiska, Mazák a Urbancová hovorili aj o náraste agendy na najvyššom súde. „Dotkli sme sa aj vnútorných otázok, ako je financovanie, počet asistentov, materiálne vybavenie, v čom prezident nemá takmer žiadnu kompetenciu, ale aj to ho zaujímalo,“ priblížil stretnutie Mazák. Na otázku, či sa rozprávali aj o plošných previerkach sudcov, povedal, že na túto tému nehovorili. „Tejto agendy sa zmocnila oprávnene súdna rada,“ dodal Mazák.

Najvyšší súd zatiaľ vedie podpredsedníčka Jarmila Urbancová, keďže bývalému predsedovi Štefanovi Harabinovi sa skončilo funkčné obdobie 22. júna. Nová voľba šéfa NS SR má byť 16. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán MazákJarmila Urbancová
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR