Rozsudky v prípade bitky Jána Dobroviča padnú v septembri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kladivko
Foto: Ilustračné foto: openwalls.com

PREŠOV 27. augusta (WEBNOVINY) – Rozsudky v prípade napadnutia a ublíženia na zdraví exnámestníka daňového riaditeľstva Jána Dobroviča padnú v utorok 2. septembra. Na tento termín odročil senát Okresného súdu v Prešove hlavné pojednávanie po tom, ako v stredu vypočul poškodeného Jána Dobroviča, súdneho znalca z odboru medicíny a hlavného svedka obžaloby. Na hlavnom pojednávaní odzneli aj záverečné reči.

Dozorujúca prokurátorka Viera Sokirková pre hlavného obžalovaného Milana Ch. žiada 13-ročný trest, pre ostatných obžalovaných 10 až 11 rokov odňatia slobody. Je to oveľa viac v porovnaní s pôvodnými rozsudkami, proti ktorým sa prokuratúra aj niektorí obžalovaní odvolali. Na návrh druhostupňového súdu sa prípad vrátil na ďalšie dokazovanie.

Údajný objednávateľ bitky sa cíti byť nevinným

Prokurátorka následne navrhla zmenu právnej kvalifikácie na trestný čin vydierania s následkom ťažkej ujmy na zdraví, pričom skutok mala vykonať organizovaná skupina. Na základe zmeny kvalifikácie trestných činov obžalovaným teraz hrozia prísnejšie tresty.

Na návrh údajného objednávateľa bitky Milana Ch. došlo v stredu k priamej konfrontácii s hlavným svedkom prokuratúry. Keď stáli oproti sebe navzájom sa osočovali z klamstva a účelovej výpovede, pričom jeden druhého usvedčovali z objednávky útoku na Dobroviča.

Obhajca Milana Ch. žiadal pre svojho klienta oslobodenie s tým, že dokazovanie bolo nehodnoverné. Milan Ch. v záverečnej reči prehlásil, že sa cíti byť nevinným, bitku Dobroviča si neobjednal. Svoje chovanie v minulosti ľutuje. Na poslednom pojednávaní sa priznal k ekonomickej trestnej činnosti.

Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

Dobrovič prežíva strach z tmy

Súd v stredu vypočul na návrh obhajoby aj poškodeného Jána Dobroviča. Ten zopakoval svoju výpoveď spred dvoch rokov. Pred súdom povedal, že o žiadnych dôvodoch, pre ktoré došlo k útoku na jeho osobu, nevedel. Obžalovaných nepozná. K jeho napadnutiu došlo v piatok 7. novembra 2009 večer. So zraneniami ruky a hlavy bol v nemocnici a v pondelka na vlastnú žiadosť odišiel domov. Do práce nastúpil v polovici januára 2010, počas celej doby liečenia čerpal dovolenku.

Súdny znalec z odboru lekárstva vypovedal, že Dobrovič utrpel stredne ťažké zranenia, ktoré ho v čase liečenia obmedzovali v bežnom spôsobe života. Trvalé následky podľa lekárskej správy nemá. K tvrdeniu poškodeného, že naďalej pociťuje bolesti hlavy a prežíva strach z tmy, znalec uviedol, že by sa k tomu mal vyjadriť neurológ.

Na dnešnom pojednávaní sa zúčastnil aj námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

V kauze útoku na bývalého vysokopostaveného funkcionára daniarov už raz padli rozsudky. Prvostupňový súd za zločin ublíženia na zdraví ešte 19. júna 2013 uložil piatim obžalovaným nepodmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov a dvom obžalovaným podmienečné tresty odňatia slobody na 18 mesiacov.

Proces sa začal ešte v lete 2012

Voči rozsudku sa vtedy odvolala prokuratúra a tiež niektorí obžalovaní. Odvolací súd vrátil prípad späť na okresný súd na došetrenie. Pôvodne bolo obžalovaných osem osôb, jedného z nich, Martina Č., počas procesu pre zdravotné dôvody súd vylúčil na samostatné konanie.

Proces sa začal ešte v lete 2012. Podľa výpovede Jána Dobroviča sa v čase prepadu vracal domov. Auto zaparkoval v garáži a išiel k bráničke vyhodiť do kontajnera odpadky. Tu si všimol v tme zamaskovanú postavu s palicou v ruke. Rozbehol sa k domu, ale pošmykol sa a spadol. Skôr, ako sa postavil, napadli ho dvaja útočníci, ktorí ho bili pravdepodobne železnou tyčou a kopali. Na jeho volanie o pomoc sa ozval sused, na čo útočníci ušli.

Podľa súdneho znalca z odboru medicíny pri útoku poškodený utrpel zlomeninu lakťovej kosti, poranenie temena, pomliaždenie bedrovej oblasti a jedného prsta na ľavej ruke. Podľa prokuratúry išlo o objednávku bitky, ktorej cieľom malo byť odstavenie šéfa sekcie medzinárodných vzťahov na daňovom riaditeľstve na taký dlhý čas, aby bez prieťahov boli vybavené niektoré fiktívne žiadosti o nadmerné vrátenie DPH.

Objednávateľ útoku mal najprv vyplatiť jednej skupine nájomných bitkárov sumu päťtisíc eur, keď sa prepad časovo naťahoval, údajne oslovil druhú skupinu, ktorá si mala medzi sebou rozdeliť približne desaťtisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján DobrovičPeter Šufliarsky