Tureckým premiérom bude terajší šéf diplomacie Davutoglu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ahmet Davutoglu
Foto: SITA, AP

ANKARA 27. augusta (WEBNOVINY) – Končiaci turecký premiér Recep Erdogan v stredu potvrdil, že zloženie novej tureckej vlády bude známe v piatok.

Podľa svojich slov dá po štvrtkovom zložení prezidentskej prísahy mandát na jej vytvorenie súčasnému ministrovi zahraničných vecí Ahmetovi Davutogluovi, ktorý sa po jednoznačnom hlasovaní stal novým predsedom vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Nový premiér aj prezident chcú novú ústavu

Davutoglu sa v stredu nechal počuť, že krajina potrebuje novu ústavu. O to sa usiluje aj samotný Erdogan, ktorý chce posilniť aktuálne slabé prezidentské právomoci.

Budúci premiér po svojom zvolení za lídra AKP sľúbil zachovanie jednoty strany, napredovanie v mierovom procese s Kurdmi a pokračovanie v snahách o vstup do EÚ, čo označil za „strategický cieľ.“

Zloženie Davutogluovej vlády by sa v porovnaní so súčasnou malo meniť iba minimálne a všetky dôležité posty by mali zostať nezmenené.

Označili ho za Erdoganovho pochlebovača

Päťdesiatpäťročný Davutoglu, niekdajší akademik, ktorý šéfuje tureckej diplomacii od roku 2009, ako dočasný premiér dovedie Turecko k budúcoročným parlamentným voľbám.

V uniknutých amerických diplomatických spisov zverejnených pred štyrmi rokmi portálom WikiLeaks bol okrem iného označený za Erdoganovho „pochlebovača a výnimočne nebezpečného“ ideológa.

Podľa zverejnených spisov mal nemenovaný diplomat z Ankary do Washingtonu napísať, že spolu s Erdoganom vedie prevažne moslimskú krajinu nebezpečným smerom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluRecep ErdoganRecep Tayyip Erdogan