Jeden plat pre politikov presadzuje po figeľovcoch aj OĽaNO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 28. augusta (SITA) – Zaviesť princíp jedného platu pri výkone viacerých verejných funkcií navrhujú v novele ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslanci za OĽaNO. Návrh stojí na dvoch pilieroch.

Prvým je zdôraznenie zodpovednosti verejného funkcionára za náležitý výkon verejnej funkcie a tým druhým je zabrániť neprimeranému užívaniu príjmov plynúcich z výkonu viacerých verejných funkcií.

„Vykonávanie každej verejnej funkcie je nielen odborne a časovo náročné, ale väčšinou aj nadpriemerne platovo ohodnotené v porovnaní s priemerným platom občanov SR. Navrhuje sa preto, aby verejný funkcionár, ktorý zastáva viacero verejných funkcií, poberal za ich vykonávanie len jeden príjem, zostáva na verejnom funkcionárovi, aby si vybral, z výkonu ktorej verejnej funkcie bude poberať príjem,“ vysvetľujú poslanci OĽaNO.

Obyčajní ľudia chcú posilniť zodpovednosť verejných funkcionárov pri výkone funkcií, právny rámec by ich preto nemal nabádať ku kumulácií verejných funkcií, čím sa posilňuje neželaná partokracia na Slovensku. Návrhom sa parlament bude zaoberať na septembrovej schôdzi.

V minulom roku zákon o jednom plate pre poslancov predložilo do parlamentu KDH, vládny Smeru-SD ho však neschválil. Kresťanskí demokrati predložili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov do parlamentu opätovne začiatkom augusta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti