Video: Islamský štát popravil vyše dvesto sýrskych vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poprava vojakov v Sýrii
Militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát popravil vyše dvesto sýrskych vojakov. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 28. augusta (WEBNOVINY) – Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát popravili desiatky sýrskych vojakov potom, čo obsadili leteckú základňu na severovýchode Sýrie. Vo štvrtok o tom informovala Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv.

Jej tvrdenie dokazuje aj videonahrávka zverejnená na stránke YouTube, na ktorej je 250 mŕtvych tiel zabitých vojakov. Islamský štát dobyl základňu Tabká v nedeľu po dňoch bojov so sýrskou armádou.

Základňa Tabká, asi 40 kilometrov od mesta Rakká, bola posledným miestom pod kontrolou vlády v oblasti, ktorú majú celú v rukách sunnitskí islamisti. Mesto Rakká je ich baštou v Sýrii. V posledných týždňoch skupina v tejto oblasti obsadila až tri vojenské základne.

Video: Islamisti popravili vyše dvesto sýrskych vojakov

https://www.youtube.com/watch?v=0FgL9ejOhp0

Vojaci, ktorých zabili, sa údajne snažili utiecť zo základne, no islamisti ich chytili. Video ukazuje ich mŕtve telá len v spodnej bielizni uložené v rade dlhom desiatky metrov. „Islamský štát popravil 250 vojakov zajatých v Tabká,“ hovorí sa v texte. Túto informáciu potvrdil agentúre Reuters cez Internet aj jeden z bojovníkov Islamského štátu.

Islamský štát má už pod kontrolou asi tretinu územia severnej a východnej Sýrie. Obsadil tiež rozľahlé časti severného Iraku. Kurdským a irackým jednotkám pomáha v boji proti islamistom americké letectvo, ktoré bombarduje pozície Islamského štátu v Iraku. Podľa posledných odhadov si tri a polročný konflikt v Sýrii vyžiadal už najmenej 200 000 obetí na životoch.

Sýrski povstalci zajali viac než štyridsať členov misie OSN

Sýrski povstalci zajali 43 príslušníkov mierotvornej misie OSN v nárazníkovej zóne v Izraelom okupovaných Golanských výšinách. Ako vo štvrtok informovala OSN, zadržaní mierotvorcovia sú z Filipín a Fidži a organizácia sa už snaží zabezpečiť ich prepustenie.

Členovia misie podľa vyhlásenia padli do zajatia „ozbrojenej skupiny“ vo štvrtok ráno pri hraničnom priechode Kunajtra. Stalo sa tak v čase intenzívnych bojov medzi povstalcami a sýrskou armádou neďaleko Golanských výšin.

Na nárazníkové pásmo, ktoré ich oddeľuje od Sýrie, dohliada vyše 1000 len ľahko ozbrojených mierotvorcov. Ďalších 80 z nich zostalo vo štvrtok pre boje zablokovaných na svojich pozíciách.

Izrael zabral Golanské výšiny po päťdňovej vojne v roku 1967 a k svojmu územiu ich pripojil v roku 1981. Svet pokladá Golanské výšiny stále za okupované územie. Sily UNDOF sú nasadené v demilitarizovanom pásme oddeľujúcom Sýriu od Golanských výšin okupovaných Izraelom od roku 1974 a dohliadajú na dodržiavanie prímeria medzi Sýriou a Izraelom.

Situácia sa však skomplikovala po vypuknutí konfliktu v Sýrii, odkedy z oblasti hlásia zvýšený počet incidentov. V približne 1220-člennej misii sú Filipínci, Indovia, Nepálčania, Holanďania, Íri a občania Fidži.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia