Slovenskí dizajnéri MEJD dobývajú Európu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oak black carefe Foto: MEJD

BRATISLAVA 3. septembra (WBN/PR) – Bratislavské dizajnové štúdio MEJD, tvoriace kreatívny produktový design, bude ako prvý slovenský zástupca vystavovať v Londýne počas London Design Festival na prestížnej Designjunction. Čaká ich taktiež prezentácia v Bratislave na Design Week-u a napokon sa v októbri na Dutch Design Week ukážu v sekcii Talents v holandskom Eindhovene.

Štefan Nosko a Katarína Beličková, zakladatelia štúdia MEJD, v júli prezentovali produktový dizajn v kreatívnej zóne na festivale Bažant Pohoda 2014. Workshop „Get a Geta“ navštívili desiatky nadšencov moderného produktového dizajnu. „Spoločne s Katkou hľadáme v našom štúdiu nové riešenia a pohľady na produktový dizajn. Vytvárame objekty, ktoré presahujú svoje pôvodné funkčné a estetické parametre. Snažíme sa predmetom vdýchnuť príbeh. Z obyčajného a všedného, vytvárame niečo neobyčajné a fascinujúce,“ hovorí Štefan Nosko.

Už od 18. do 21. septembra čaká na MEJD London Design Festival, kde budú slovenský pohľad na súčasný produktový dizajn prezentovať medzi takmer stovkou vystavovateľov z celého sveta. „Veľtrh Designjunction ponúka príležitosť k stretnutiam s dizajnérmi z celého sveta. Definuje globálnu komunitu dizajnérov a je jedným z najprestížnejších veľtrhov v súčasnom dizajne. Sme šťastní, že práve tu môžeme predstaviť našu novú kolekciu,“ približuje Katarína Beličková.

Slovenskí priaznivci budú môcť zažiť kúsok londýnskej atmosféry na vlastné oči. MEJD inštaláciu aj s novinkami predstaví od 22. do 28. septembra počas Bratislava Design Week. Holandský Dutch Design Week sa koná v meste Eindhoven od 18. do 26. októbra a MEJD si organizátori vybrali do významnej sekcie Talents.

Foto: MEJD

MEJD je kreatívny produktový dizajn vo svojej čírej pôvodnej podobe. Množstvo subjektov dnes používa prívlastok „design“, ale tvorba skutočného produktového dizajnu si vyžaduje osobitý talent, znalosti a veľa veľa energie. Verím, že sa nám podarí štúdio MEJD predstaviť, ako výnimočný element,“ vysvetľuje Tibor Tabery, partner štúdia MEJD.

MEJD pripravuje svoju novú kolekciu produktov v rámci projektu s názvom LOADING. Nosnou témou sú „Lokálne tradície a remeselné techniky“ v dizajne, pričom finálne produkty reagujú na tému v dvoch líniách. Štefan Nosko vysvetľuje: „Tou prvou budú tradičné ručné práce a remeslá ako je hrnčiarstvo, kovotepectvo alebo sklárstvo. Druhá sa opiera o neskoršie strojové remeslá ako napr. kovotlačiteľstvo, typické pre rannú priemyselnú výrobu. Vznikli tak dve ucelené série formálne príbuzných produktov, ktoré tradičné remeslá posúvajú bližšie k súčasnému vizuálnemu jazyku.

ŠTÚDIO MEJD :

Štefan Nosko a Katka Beličková sa stretli počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave kde vyštudovali produktový dizajn (teraz Art Design). Po škole založili spoločne štúdio MEJD. Prvá spoločná výstava pod značkou Mejd bola v Prahe 2011 na Designbloku. Od tej doby si prešli rôznymi projektmi a výstavám na Slovensku a v Čechách, absolvovali združené výstavy v Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Londýne.

www.mejdstudio.com

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať