Popularita Hamásu po konflikte s Izraelom prudko vzrástla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pásmo Gazy
Foto: SITA/AP

JERUZALEM 4. septembra (WEBNOVINY) – Popularita palestínskeho militantného hnutia Hamás po 50-dňovej vojne s Izraelom vzrástla tak medzi obyvateľmi Pásma Gazy, ako aj medzi Palestínčanmi žijúcimi na Západnom brehu.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete

TU

.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky zverejnenom v utorok Palestínskym centrom pre politiku a prieskum. Podľa neho by si dnes až 61 percent Palestínčanov zvolilo za prezidenta prípadného nového palestínskeho štátu Ismaíla Haníju, exilového lídra Hamásu. Len 32 percent opýtaných by si pritom za hlavu Palestíny vybralo súčasného prezidenta Mahmúda Abbása. Podľa prieskumného centra ide o prvý prípad za posledných osem rokov, keď má líder Hamásu takú masovú podporu.

Obrazom: Boje v Pásme Gazy

Prieskum začali uskutočňovať 26. augusta, v posledný deň otvoreného konfliktu medzi Hamásom a Izraelom, a pokračovali v ňom nasledujúce štyri dni. Až 79 percent opýtaných vyjadrilo názor, že vojnu vyhral Hamás, a 86 percent podporilo obnovenie raketových útokov na Izrael, ak bude židovský štát aj naďalej pokračovať v blokáde Pásma Gazy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Hamás