Video: Islamský štát brutálne popravil ďalšieho Američana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poprava
Islamský štát popravil amerického novinára Stevena Sotloffa. Foto: print screen youtube.com

DUBAJ/BEJRÚT 2. septembra (WEBNOVINY) – Video Islamského štátu zachytávajúce popravu amerického novinára Stevena Sotloffa je autentické. V stredu to potvrdila hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Spojených štátov Caitlin Haydenová. „Americká spravodajská komunita analyzovala nedávno zverejnené video ukazujúce občana USA Stevena Sotloffa a prišla k záveru, že je pravé,“ uviedla.

K podobnému záveru prišla aj Veľká Británia. Tá zároveň ústami ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda nevylúčila uskutočnenie vojenských náletov voči islamistom v Iraku a Sýrii. V súčasnosti však ešte vláda britského premiéra Davida Camerona nedospela k definitívnemu rozhodnutiu v tejto veci.

Militantná skupina Islamský štát zverejnila na internete videozáznam, ktorý údajne zachytáva sťatie Američana Stevena Sotloffa uneseného v Sýrii. V utorok o tom informoval americký inštitút SITE monitorujúci činnosť teroristických organizácií.

Maskovaný bojovník vykonávajúci popravu na zázname hovorí o pomste za „arogantnú zahraničnú politiku“ prezidenta USA Baracka Obamu voči Islamskému štátu, ktorá sa nezmenila napriek „vážnym varovaniam“ skupiny. Vyhráža sa tiež zabitím britského zajatca Davida Hainesa a varuje vlády ostatných krajín, aby sa zdržali „hriešneho spojenectva s Amerikou“.

Video: Maskovaný bojovník sťal hlavu Stevenovi Sotloffovi

https://www.youtube.com/watch?v=VyRmDh60_kI

Tridsaťjedenročného Sotloffa, ktorý bol novinárom na voľnej nohe, uniesli na území Sýrie v auguste 2013. Jeho matka Shirley minulú stredu prostredníctvom videonahrávky apelovala na samozvaného kalifa Islamského štátu Abú Bakra al-Bagdádího, aby ho nechal prepustiť.

Nábožensko-extrémistická skupina, ktorá ovláda rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, 19. augusta šokovala verejnosť v USA zverejnením záznamu z popravy ďalšieho uneseného Američana, 40-ročného novinára Jamesa Foleyho. Jeho sťatie malo byť takisto pomstou za podporu, ktorú Američania poskytujú irackým a kurdským silám vzdorujúcim Islamskému štátu. Pravosť najnovšieho videa sa zatiaľ nepodarilo overiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia