Penta vstupuje na mediálny trh, ovládne Trend a 7 Plus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Noviny, dennik, tlac
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) – Investičná skupina Penta vstupuje na mediálny trh a to prostredníctvom spolupráce s holandskou investičnou spoločnosťou V 3 Media Holdings.

Tá právoplatne uzatvorila akvizíciu vydavateľstva 7 Plus, a.s., vrátane internetovej spoločnosti Centrum Holdings, a akvizíciu vydavateľstva Trend Holding, s.r.o., informovala v stredu spoločnosť.

Penta chce rozšíriť pôsobenie do Česka a Poľska

Podľa zverejnených informácií je cieľom Penty postupne rozšíriť investičné pôsobenie v médiách aj na český a poľský trh a aktívne sa tak podieľať na prebiehajúcej vlastníckej konsolidácii.

„Ekonomický model fungovania predovšetkým printových médií čelí zásadným výzvam v podobe poklesu tržieb z reklamy. Je zrejmé, že na to, aby sa tradičné médiá dokázali prispôsobiť tejto novej realite a prežiť, potrebujú finančne silného a stabilného investora. Naším cieľom je podieľať sa na vybudovaní ekonomicky úspešného modelu fungovania médií v stredoeurópskom regióne,“ uviedol hovorca investičnej skupiny Martin Danko.

Ako ďalej priblížil, skupinu k vstupu na mediálny trh viedol najmä postupný odchod nadnárodných vydavateľských skupín a hráčov z regiónu, či stredoeurópsky akvizičný potenciál.

Penta sľubuje oddeľovať činnosť redakcií a podnikania

V nasledujúcich mesiacoch má Penta spolu so svojimi partnermi za cieľ vybudovať a predstaviť mediálny manažment, ktorý bude zložený z medzinárodných a aj domácich expertov. Podľa hovorcu investičnej skupiny bude manažment zodpovedný za ďalšie akvizície nielen na slovenskom, ale aj českom a poľskom trhu a zároveň bude strategicky riadiť celé mediálne portfólio.

„Sme si plne vedomí zodpovednosti a aj obáv, ktoré vyvoláva náš vstup na mediálny trh predovšetkým tým, že naša investičná skupina patrí medzi popredných hráčov na slovenskom, ale aj českom či poľskom trhu. Aj preto chceme dôsledne oddeľovať riadenie a činnosť redakcií od našich ďalších podnikateľských aktivít či záujmov,“ ubezpečil Danko.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, ale aj maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí a v minulom roku dosiahla hodnota aktív skupiny 6,5 mld. eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PentaTrend