Taliansko vyčkáva s privatizáciou Slovenských elektrární

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Enel
Foto: energygce.com

MILÁNO 4. septembra (WEBNOVINY) – Talianska vláda chce pokračovať v plánovanej privatizácii štátneho majetku, predaje podielov v energetických podnikoch Eni a Enel však v súčasnosti nepovažuje za prioritu.

Vyhlásil to taliansky premiér Matteo Renzi. Program predaja štátnych aktív, ktorý by mal verejným financiám priniesť zhruba 11 mld. eur, vláda v Ríme čiastočne odložila pre neisté podmienky na trhu.

„Znižovanie podielov štátu v spoločnostiach Eni a Enel, ktoré majú veľký potenciál a cena ich akcií môže ďalej rásť, nepovažujem za prioritu,“ povedal Renzi pre stredajšie vydanie denníka Il Sole 24Ore. Premiér tiež potvrdil, že v budúcom roku chce jeho vláda znížiť verejné výdavky o 20 mld. eur.

Taliansko sa snaží ozdraviť verejné financie v čase, keď tretia najväčšia ekonomika eurozóny čelí opäť recesii. Verejný dlh Talianska v objeme zhruba 2 bilióny eur predstavuje 135 % hrubého domáceho produktu krajiny, čo je druhá najvyššia miera v rámci eurozóny.

Spoločnosť Enel je hlavným, 66-percentným akcionárom Slovenských elektrární. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo Renzi
Firmy a inštitúcie EnelSE Slovenské elektrárne