Novinára Trendu budú súdiť, inštitút hovorí o absurdite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivo
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Za ďalšie absurdné rozhodnutie slovenskej justície a orgánov činných v trestnom konaní označuje slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI) obvinenie novinára Dušana Karolyiho. Prípadom je IPI Slovensko hlboko znepokojená.

„Opätovne, podobne ako v kauze Bonnano, naša polícia so súhlasom prokuratúry stíha novinára, ktorý upozornil na prešľapy – tentoraz 10-ročnú nečinnosť súdov – a nerieši podstatu veci: zlyhanie predmetného súdu v Prešove,“ uviedol v reakcii pre agentúru SITA Za Správnu radu IPI Slovensko jej predseda Pavol Múdry.

Múdry predpovedá oslobodzujúci rozsudok

O kauzu sa už zaujímajú aj zahraniční partneri IPI Slovensko. „Na zastieranie vlastných pochybení zas budú ťahať po vyšetrovaniach a súdoch novinára, s cieľom zastrašiť alebo znechutiť ho, a po desiatich rokoch príde z Štrasburgu oslobodzujúci rozsudok,“ vyjadril svoj osobný názor pre SITA Pavol Múdry.

IPI Slovensko dlhodobo upozorňuje na „opakujúce sa konanie slovenskej justície a orgánov činných v trestnom konaní voči médiám a novinárom v zmysle: ak niekto upozorní na pochybenia policajných či justičných orgánov, či osôb z radov polície, súdov a prokuratúry, obvinia médiá a novinárov, ktorí vyniesli tieto pochybenia na verejnosť“.

Novinárov sa vraj snažia zastrašovať

Podľa IPI Slovensko ide „o snahu o zastrašovanie novinárov a médií aby sa takýmto prípadom pochybení radšej nevenovali,“ uviedol ďalej Pavol Múdry a dodal, že IPI Slovensko vyjadruje Dušanovi Karolyimu plnú podporu. „O kauzu sa už zaujímajú aj zahraniční partneri IPI Slovensko a preto budeme jej ďalší vývoj podrobne sledovať,“ zdôraznil na záver šéf správnej rady slovenskej pobočky Medzinárodného tlačového inštitútu.

Bývalému redaktorovi Trendu Dušanovi Karolyimu hrozí päť rokov za mrežami, informuje o tom web Mediálne.sk, ktorý patrí pod vydavateľstvo TREND Holding.

Šéf OKS podal trestné oznámenie sám na seba

Predseda OKS Ondrej Dostál vo štvrtok na Generálnej prokuratúre SR v Bratislave podal trestné oznámenie sám na seba, keďže na svojom blogu verejne vyhlásil, že sa stotožňuje s konaním obvineného novinára Dušana Karolyiho. Ako vo štvrtok Dostál povedal agentúre SITA, tým sa mohol dopustiť trestného činu schvaľovania trestného činu.

Dostál považuje obvinenie za absurdné a Karolyiho za jeho prácu chváli. „Pokiaľ by bol Karolyi odsúdený, mal by som byť trestne stíhaný aj ja,“ dodal Dostál, ktorý už v minulosti tým istým spôsobom proti stíhaniu novinárov protestoval. Trestné oznámenia na seba samého podal, aj keď hrozilo väzenie novinárke Zuzane Petkovej a filmárke Zuzane Piussi. „Obidve boli odmietnuté,“ ukončil Dostál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan KarolyiOndrej DostálPavol Múdry
Firmy a inštitúcie Trend