Všetky pojednávania na súdoch budú od nového roka nahrávať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najvyssi
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Od budúceho roka sa budú všetky súdne pojednávania nahrávať a nahrávky z pojednávaní budú súčasťou súdneho spisu. Predpokladá to návrh novely Občianskeho súdneho

poriadku, ktorú rezort spravodlivosti odoslal na rokovanie vlády.

„Pojednávania sa budú nahrávať pomocou nových zariadení, ktoré boli inštalované najmä počas letných mesiacoch vo všetkých pojednávacích miestnostiach na celom Slovensku,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Peniaze nám dodali Švajčiari

Nákup a inštaláciu nahrávacích zariadení umožnil projekt Rozvoj a technologická inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý sa financuje z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

„Vďaka projektovej príprave a prácam, ktoré boli v posledných mesiacoch, môžeme v plnom rozsahu spustiť nahrávanie pojednávaní. Verím, že to povedie k transparentnejším a efektívnejším súdnym konaniam, a tým aj lepšej vymožiteľnosti práva. Všetky audiozáznamy z pojednávaní budú archivované, čo zvýši tlak aj na dôstojnosť vedenia súdneho pojednávania,“ povedal pre agentúru SITA minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Justíciu čakajú ďalšie inovácie

V nasledujúcich mesiacoch budú nový systém testovať a školiť jeho obsluhu. Návrh novely Občianskeho súdneho poriadku a Trestného poriadku počíta s tým, že nahrávania budú povinné od 1. januára 2015.

Okrem nahrávania súdnych pojednávaní má rezort spravodlivosti rozpracované ďalšie projekty zamerané na informatizáciu justície, ako je napríklad elektronický súdny spis, elektronická zbierka zákonov či elektronický monitoring osôb. Celkovo sa má do modernizácie technického vybavenia súdov investovať z eurofondov takmer 70 miliónov

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec