Boeing nad Ukrajinou zostrelila raketa, ukázalo vyšetrovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777
Proruský separatista kontroluje vrak zostreleného Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines. Foto: SITA, AP

HAAG 9. septembra (WEBNOVINY) – Proruskí separatisti sa v utorok bránili najnovším obvineniam, podľa ktorých stáli za zostrelením lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharenko tvrdí, že jeho bojovníci nemajú na podobný útok potrebnú muníciu. „Môžem vyhlásiť iba jedno: Jednoducho nemáme zariadenie, ktoré by mohlo zostreliť civilný boeing vrátane malajzijského lietadla,“ cituje ho ruská tlačová agentúra Interfax.

Obrazom: Boeing malajzijskej spoločnosti zostrelili nad Ukrajinou

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa 17. júla zrútilo na východe Ukrajiny, zasiahlo počas letu množstvo objektov letiacich vysokou rýchlosťou.

Tie spôsobili rozpad stroja a jeho pád. Tieto závery vyplývajú z predbežnej správy o výsledkoch vyšetrovania, ktoré v utorok zverejnili holandskí vyšetrovatelia.

Viac o Boeingu 777, ktorý zostrelili nad Ukrajinou

—–> TU.

Správa priamo nehovorí, že lietadlo zostrelili, no jej závery ukazujú tým smerom. Vyšetrovatelia tiež neuvádzajú, kto je za haváriu lietadla zodpovedný. „Škody na prednej časti trupu naznačujú, že lietadlo zvonku zasiahlo veľké množstvo rýchlo letiacich objektov,“ píše sa v správe s tým, že po zásahu stratil stroj svoju štrukturálnu integritu a rozpadol sa. Vyšetrovatelia konštatujú, že haváriu spôsobili vonkajšie príčiny, ich presné určenie si však vyžaduje ďalšie vyšetrovanie.

Konečná správa má byť zverejnená asi za rok. Christopher Yates, letecký expert zo spoločnosti Yates Consulting, povedal, že závery správy sa zhodujú s predchádzajúcimi tvrdeniami, že lietadlo zasiahla raketa. Zatiaľ však nie je možné určiť, kto protilietadlovú strelu odpálil. Podozrenie padá na proruských povstalcov, tí však, naopak, vinia z nešťastia ukrajinskú vládu.

Predbežná správa MH17

Pri havárii zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinou holandských občanov. Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Doteraz sa podarilo identifikovať viac ako 180 z celkového počtu ľudí na palube. Záznamy z takzvaných čiernych skriniek analyzujú v Británii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať