Minister sa chce stretnúť s prepusteným učiteľom Žarnayom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zarnay
Prepustený učiteľ Oto Žarnay počas preberania ocenenia Biela Vrana 2013. Foto: archívne, SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) sa chce stretnúť s prepusteným učiteľom Otom Žarnayom. Počas svojho najbližšieho výjazdu do Košického kraja bude hovoriť aj so zriaďovateľom Obchodnej akadémie Polárna v Košiciach, ktorú musel Žarnay opustiť, uviedol pre agentúru SITA tlačový odbor ministerstva školstva.

Zriaďovateľom školy je Košický samosprávny kraj. Podľa zistení sa potom minister rozhodne, akým spôsobom sa dá košickému učiteľovi pomôcť. „Každopádne, budem sa snažiť nastaviť systém tak, aby sa podobná situácia ako bola s pánom Žarnayom, neopakovala,“ hovorí Pellegrini.

Prípad Ota Žarnaya už rieši aj súd. Ten by mal rozhodnúť, či bolo, alebo nebolo zrušenie jeho pracovného pomeru z organizačných dôvodov zákonné. Sudkyňa košického súdu vo štvrtok odročila pojednávanie na 24. novembra.

„Či to bude v môj prospech, alebo druhá strana dokáže svoju pravdu, to neviem povedať. Verím však v spravodlivosť, že sudkyňa prípad objektívne posúdi a vynesie konečný verdikt,“ povedal po štvrtkovom pojednávaní Žarnay. Prepustený učiteľ sa dnes zároveň rozhodol, že zmení advokáta. Právnu pomoc mu sprostredkuje Nadácia Zastavme korupciu.

Oto Žarnay bol do mája 2013 učiteľom a predsedom Rady školy na Obchodnej akadémii Polárna v Košiciach. Po tom, ako upozornil, že škola pravidelne posielala externým právnikom tisíce eur, prišiel o miesto. Jeho podozrenia potvrdil aj hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja Vojtech Farkaš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Oto ŽarnayPeter Pellegrini