Prezident Zeman bol terčom posmeškov za názor na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/AP

PRAHA 5. septembra (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman sa na summite NATO vo Walese stal terčom pichľavej poznámky zo strany švédskeho ministra zahraničných vecí. Carl Bildt si z postoja českého prezidenta uťahoval potom, čo Zeman poznamenal, že Praha bude žiadať jasné dôkazy o ruskej prítomnosti na východe Ukrajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zeman svoju pozíciu zopakoval krátko pred začiatkom podvečernej schôdzky aliančných lídrov s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Šéf švédskej diplomacie potom vyhlásil, že Rusko už na Ukrajine celkom zjavne intervenovalo dvakrát: najprv pri obsadení Krymu a teraz vo východných častiach krajiny. „Neviem či existuje česká spravodajská služba, máte ju? Mohol by sa spýtať ich,“ navrhol Bildt na adresu českého prezidenta pred novinármi.

Obrazom: Summit NATO vo Walese

Na rozdiel od hlavy štátu nemá o ruskej prítomnosti na Ukrajine pochybnosti český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. O zapojení ruských síl podľa neho svedčí celá rada indícií.

Dôležité podľa neho je, aby Praha dospela k jednotnému záveru. „Som presvedčený, že to zvládneme a budeme taktiež schopní podporiť jednotnú pozíciu aliancie,“ poznamenal Zaorálek.

Česká republika sa podľa svojho ministra zahraničia bude podieľať na opatreniach, ktoré na summite NATO prípadne prijme k posilneniu bezpečnosti svojich východoeurópskych členov.

Informácie priniesol portál iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Carl BildtLubomír ZaorálekMiloš Zeman
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy