Ukrajina sa dohodla s proruskými povstalcami na prímerí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Zástupcovia proruských separatistov a ukrajinskej vlády sa dohodli na prímerí. Foto: SITA/AP

MARIUPOĽ 5. septembra (WEBNOVINY) – Zástupcovia ukrajinskej vlády a proruských povstalcov v piatok podpísali dohodu o prímerí, ktorá začne platiť o 17:00 SELČ.

Informácie ruských médií potvrdil na svojom konte na Twitteri ukrajinský prezident Petro Porošenko a následne aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Predstavitelia Ukrajiny, separatistov a OBSE dosiahli v bieloruskom Minsku zhodu na podmienkach pokoja zbraniam na východe Ukrajiny, kde sa bojuje od apríla.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa ruských médií sa strany dohodli na 14-bodovom pláne. Porošenko v piatok na margo prímeria uviedol, že „ľudský život je najvyššou hodnotou a musím urobiť všetko možné v záujme ukončenia krviprelievania a utrpenia“. Júnové prímerie stroskotalo už po desiatich dňoch, keďže boje medzi oboma znepriatelenými stranami aj napriek tomu pokračovali.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už vo štvrtok avizoval, že v piatok plánuje ohlásiť nové prímerie. To posledné ešte z júna stroskotalo po desiatich dňoch, keďže boje medzi oboma znepriatelenými stranami na východe Ukrajiny aj napriek tomu pokračovali. Porošenko tento týždeň absolvoval so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom telefonický rozhovor, počas ktorého sa obaja dohodli na nutnosti nového prímeria. Moskva však stále odmieta, že na východ Ukrajiny posiela vojakov a zbrane.

Obrazom: Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny

Ukrajinské sily v piatok ostreľovali proruských povstalcov východne od mesta Mariupoľ. K zrážkam došlo krátko predtým, ako by malo začať platiť nové prímerie. Ukrajinská armáda tvrdí, že sa snaží odraziť veľkú ofenzívu separatistov s cieľom získať Mariupoľ, polmiliónový prístav pri Azovskom mori kľúčový pre export ocele.

Mesto leží asi na polceste medzi Ruskom a Moskvou anektovaným Krymom. „Prišlo naše delostrelectvo a bojuje proti (proruským) povstalcom,“ povedal starosta Mariupoľu Jurij Chotlubej pre ukrajinskú stanicu 112 TV.

Agentúra Reuters rovnako cituje svedkov v meste, ktorí počuli delostreleckú paľbu niekoľko kilometrov východne od centra. Veliteľ dobrovoľných ukrajinských milícií pre Reuters povedal, že jeho batalión bol pod neustálou paľbou povstalcov celú noc.

Obama privítal rozhodnutie o prímerí

Americký prezident Barack Obama v piatok privítal najnovšie prímerie medzi vládou na Ukrajine a tamojšími proruskými povstalcami. Urobil tak počas tlačovej konferencie na záver summitu Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Walese. Zároveň opäť pohrozil Rusku ďalšími sankciami a obvinil ho z rozdúchavania ukrajinského konfliktu.

„Vyslali sme Rusku jasný signál, že činy majú svoje následky. Spojené štáty a Európa dnes dokončujú opatrenia na prehĺbenie a rozšírenie našich sankcií voči ruskému finančnému, energetickému a bezpečnostnému sektoru,“ vyhlásil šéf Bieleho domu počas vystúpenia vo waleskom Newporte.

Ako opäť zopakoval, NATO je pripravené „chrániť každého svojho spojenca“ a „chrániť ukrajinskú zvrchovanosť“ pred „ruskou agresiou“. „Pokiaľ ide o dohodu na prímerí, sme plní nádeje. Ale na základe predošlých skúseností sme takisto skeptickí, či ho separatisti budú rešpektovať a Rusi prestanú narušovať ukrajinskú zvrchovanosť a územnú celistvosť,“ dodal americký prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaPetro Porošenko