Zeman si nevie predstaviť horšiu dovolenku ako na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zeman
Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa stal terčom posmeškov po svojich vyjadreniach na summite NATO. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

NEWPORT 6. septembra (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman je aj po summite NATO vo Walese presvedčený, že na východe Ukrajiny neoperujú regulérne ruské jednotky, pripustil však, že na strane tamojších povstalcov bojujú tisíce ruských dobrovoľníkov. Tí sú tam podľa vyhlásenia ruských predstaviteľov údajne na dovolenke.

„Horšie miesto na dovolenku ako východ Ukrajiny si v súčasnosti neviem predstaviť,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii Zeman, ktorý reagoval na kritiku švédskeho ministra zahraničných vecí Carla Bildta potom, čo Zeman žiadal jasné dôkazy o ruskej prítomnosti na východe Ukrajiny.

Na Ukrajine ide podľa českého prezidenta o „hybridnú vojnu“, o ktorej sa šíri mnoho dezinformácií. Konflikt však jednoznačne nepovažuje za ruskú inváziu, keďže na vpáde do cudzej krajiny by sa podľa neho zúčastnilo oveľa viac vojakov.

Obrazom: Summit NATO vo Walese

V tejto súvislosti pripomenul inváziu bývalého Československa, na ktorej sa v auguste 1968 zúčastnilo až 150-tisíc vojakov. „Len idiot by teraz poslal na Ukrajinu uniformovaných vojakov s rinčiacimi zbraňami a ruskými vlajkami,“ poznamenal.

Zeman nie je proti sprísneniu a rozšíreniu sankcií voči Rusku v prípade, že bude porušené najnovšie prisľúbené prímerie. To má podľa neho jasné podmienky, pričom najhlavnejšími pre Rusko je „odvolanie jeho vojakov z dovolenky“ a zastavenie vyzbrojovania ukrajinských separatistov.

V prípade, že prímerie bude platiť, je český líder za uvoľnenie sankcií voči Rusku. Zeman podľa vlastných slov súhlasil aj s doterajšími „odstrašujúcimi opatreniami, ktoré mohli odradiť Rusko od skutočnej invázie na Ukrajinu“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf švédskej diplomacie vyjadril vo štvrtok na summite NATO presvedčenie, že Rusko už na Ukrajine celkom zjavne intervenovalo dvakrát: najprv pri obsadení Krymu a teraz vo východných častiach krajiny. „Neviem či existuje česká spravodajská služba, máte ju? Mohol by sa spýtať ich,“ navrhol Bildt na adresu českého prezidenta pred novinármi.

Zeman mu odkázal, že Česko má tri tajné služby, ktoré všetky sledujú aj dianie na Ukrajine. Z ich zistení podľa neho vyplýva, že na východe krajiny operuje 1000 až 5000 ruských dobrovoľníkov. NATO predtým uvádzalo, že na východe Ukrajiny bojuje 3000 až 5000 Rusov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman