Tomáš Borec chce potrestať sudkyňu za prípad väzby strelca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spravodlivost_sud.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec dal návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Okresného súdu v Ružomberku. Ide o prípad nevzatia do väzby Ivana Š., ktorý vraždil v Liptovskej Lúžnej.

„Navrhujem zníženie platu o 70 percent na jeden rok,“ uviedol Borec s tým, že je to druhý najvyšší možný trest. Podľa názoru Boreca sudkyňa pochybila, rozhodnúť o tom ale môže disciplinárny súd.

Kuklaci zbran strelba lupez
Foto: Shutterstock

Prokurátorka vraj upozornila súd, aby ho vzali do väzby

Generálna prokuratúra tvrdí, že zodpovednosť za to, že Ivan Š. bol na slobode, nesie sudkyňa. Ivan Š. čelil obžalobe z nebezpečného vyhrážania sa svojej bývalej družke, ktorú napokon pripravil o život. Generálna prokuratúra upozornila, že ružomberská sudkyňa nerozhodla o jeho vzatí do súdnej väzby ani na hlavnom pojednávaní 28. júla 2014 a ponechala ho na slobode. Hlavné pojednávanie odročila na 10. septembra.

„Tento postup Okresného súdu v Ružomberku považuje prokuratúra za jeden z možných dôvodov, ktorý obžalovanému umožnil spáchať tento trestný čin (dvojnásobnú vraždu, pozn. SITA),“ uviedla v stanovisku generálna prokuratúra. Dozorujúca prokurátorka vraj upozornila telefonicky súd na to, že treba vziať Ivana Š. do väzby. Krajský súd v Žiline zase tvrdí, že o tom nie je žiadny záznam, pričom zákonná sudkyňa telefonické upozornenie poprela.

Sudca sud
Foto: SITA/Karol Slezáček

Bývalý sudca bol nečinný v 50 prípadoch

Polícia v prípade vraždy matky a dcéry v obci Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok začala trestné stíhanie. Matku a dcéru vo veku 65 a 45 rokov našli zastrelené v pondelok 18. augusta v rodinnom dome. Pri miestnom obchode našli zastreleného aj 42-ročného Ivana Š., bývalého druha 45-ročnej ženy.

Minister spravodlivosti podal na generálnu prokuratúru aj trestné oznámenie na dnes už bývalého sudcu Pavla D. Dôvodom je jeho údajná nečinnosť v približne 50 prípadoch, ktoré sa skončili premlčaním. „Podľa mňa bol spáchaný trestný čin marenia úlohy verejným činiteľom,“ uviedol v piatok pred novinármi minister Borec. O začatí trestného stíhania sudcu môže rozhodnúť prokurátor generálnej prokuratúry. Po 1. septembri už na to pre novelizáciu Ústavy SR nepotrebuje súhlas ústavného súdu.

Sudca sa vzdal svojej funkcie

Niekdajší sudca Okresného súdu Bratislava I Pavol D. sa sám vzdal funkcie sudcu k 1. máju. Čelil viacerým disciplinárnym návrhom, ktorým predchádzala veľká kontrola na tomto bratislavskom súde. Predsedníčka súdu Eva Fulcová ho navrhla zbaviť funkcie sudcu. Podľa Boreca disciplinárky v tomto prípade nestačia. „Myslím si, že to nie je dostatočné a že treba spraviť viac vzhľadom na túto exemplárnu nezodpovednosť,“ vyjadril sa Borec s tým, že preto podal návrh na prešetrenie, či sa nestal trestný čin.

„Spôsobil škody nielen toho druhu, že prišlo k premlčaniu trestných činov a nastala obrovská morálna škoda, ale aj materiálne škody,“ hovoril Borec o niekdajšom sudcovi. Premlčaním skutkov totiž zanikla aj civilno-právna zodpovednosť, takže poškodení, ktorí mali nároky voči obžalovaným, si už nemôžu uplatniť svoj nárok. Medzi premlčanými prípadmi tohto sudcu boli napríklad kauza policajtov, ktorí vraj za úplatky dávali vodičáky ľuďom bez splnenia podmienok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR