Ján Figeľ očakáva, že referendum o rodine sa bude konať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jan figel
Poslanec NR SR za KDH Ján Figeľ počas rokovania 14. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 12. február 2013. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ očakáva, že referendum o rodine sa konať bude, aj keď v neskoršom termíne, ako predpokladali organizátori petície. Ako povedal v sobotu pre agentúru SITA, je legitímnym právom prezidenta obrátiť sa na Ústavný súd, ak má pochybnosti o ústavnosti otázok navrhovaného referenda.

Dúfa však, že na Slovensku nebude ignorovaný hlas viac ako 400-tisíc signatárov predloženej petície. „Ak sa však aktuálny postoj Andreja Kisku líši od prísľubu, ktorý dal organizátorom petície ako kandidát pred prezidentskými voľbami, mal ich najprv pozvať a svoje rozhodnutie im priamo vysvetliť, nielen ho cez médiá oznámiť verejnosti a tým aj petičnému výboru,“ konštatoval líder kresťanských demokratov.

Obrazom: Aliancia za rodinu dala prezidentovi petíciu

Rodina je pre KDH prioritou

Pre KDH je podľa Figeľa rodina dlhodobou a dôležitou programovou prioritou, spolu so zamestnanosťou a spravodlivosťou. „Po úspešnom doplnení Ústavy o definíciu, ochranu a podporu manželstva budeme na tomto základe ďalej rozvíjať prorodinnú politiku a presadzovať konkrétne opatrenia na podporu manželstva a rodičovstva a pre zabezpečenie oprávnených potrieb detí a mládeže,“ dodal Figeľ.

Referendum o ochrane rodiny, ktorého autorom je Aliancia za rodinu, preskúma Ústavný súd SR. Rozhodol tak prezident SR Andrej Kiska. „Ak by neexistovali oprávnené pochybnosti o tom, že otázky sa týkajú základných práv a slobôd, referendum vyhlásim,“ povedal. Ako dodal, pokladá za povinnosť požiadať Ústavný súd SR, aby posúdil a rozhodol, či otázky sú alebo nie sú v súlade s ústavou, či referendum možno alebo nemožno vyhlásiť.

Aliancia chce v referende štyri otázky

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov.

Ústava však dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou, vtedy lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.

Aliancia sa chce občanov Slovenskej republiky v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia.

Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva organizácií a jednotlivcov, ktorá vznikla v decembri 2013 na podporu hodnôt manželstva a rodiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán Figeľ
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinuKDH Kresťanskodemokratické hnutie