Colníci kontrolovali obchodníkov, výsledky sú alarmujúce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pokladna
Foto: SITA/Diana Černáková

NITRA 8. septembra (WEBNOVINY) – Alarmujúce výsledky kontrol zistili nitrianski colníci počas hlavnej dovolenkovej sezóny. Ako informoval hovorca Colného úradu v Nitre Stanislav Pacher, počas kontroly správneho používania elektronickej registračnej pokladnice skontrolovali celkom 349 prevádzok.

Obchodníci nevydávajú pokladničné doklady

„Až v 152 prípadoch sme skonštatovali porušenie zákona, čo predstavuje takmer polovicu z kontrolovaných subjektov (43,5 percent). Za uvedené porušenia sme uložili pokuty vo výške viac ako 34 300 eur,“ uviedol Pacher. Cieľom kontrol bolo zistiť, či na miestach ako sú tržnice, kúpaliská, výstavné podujatia, jarmoky, letné festivaly či iné kultúrno-spoločenské podujatia organizované v Nitrianskom samosprávnom kraji v letnom období, používajú predajcovia elektronickú registračnú pokladnicu.

Najčastejším porušením zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice bolo nevydanie pokladničného dokladu po zaevidovaní tržby, nezaevidovanie tržby, chýbajúce vyobrazenie vzorového pokladničného dokladu alebo nesprávne pomenovanie tovaru alebo služby.

Po pokute sa nepoučia

„Niektorí obchodníci sa nepoučia ani po uložení prvej pokuty. V 11-tich prípadoch zistili colníci opakované porušenie zákona, pričom u jedného z nich sa jednalo už o tretie porušenie. V tomto zariadení udelili podnikateľovi pokutu vo výške 1 000 eur a môže mu byť odobraté živnostenské oprávnenie. Colníci v jednom prípade zaistili aj registračnú pokladnicu, ktorá mala poškodenú plombu a teraz zisťujú, či neprišlo k neoprávnenej manipulácii s fiškálnou pamäťou,“ upozornil Stanislav Pacher.

Colný úrad Nitra vyzýva kupujúcich, aby využívali svoje právo a vyžadovali od predávajúceho doklad o zaplatení tovaru, prípadne aby v prípade pochybností o správnosti či pravosti dokladu vydaného z registračnej pokladne zaslali tento na preverenie pracovníkom finančnej správy na mailovú adresu pokladnica@financnasprava.sk a poštou na adresu Finančné riaditeľstvo, Mierová 23, Bratislava, heslo „pokladnica“, prípadne priamo na príslušný colný úrad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia