Rusko sa stretne s USA, zmluva o odzbrojovaní je ohrozená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zbraň, ruža
Foto: SITA, AP

MOSKVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Predstavitelia Spojených štátov a Ruska budú vo štvrtok v Moskve diskutovať o bilaterálnej dohode z roku 1987, ktorá ich zaväzuje k zníženiu počtu jadrových aj konvenčných rakiet. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí o tom v pondelok informuje tlačová agentúra Interfax.

Dohoda sa okrem nukleárnych rakiet týka aj ďalších typov striel s doletom 500 až 5500 kilometrov. Jeden z ruských generálov pritom nedávno v reakcii na ochladenie vzťahov v súvislosti s krízou na Ukrajine pripustil, že Moskva môže od zmluvy odstúpiť. Predstaviteľ ruskej diplomacie však pre Interfax trvá na tom, že dohoda je „dôležitá“ a mala by sa „správne implementovať“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dohodu podpísal v roku 1987 vtedajší americký prezident Ronald Reagan a ústredný tajomník komunistickej strany Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Do platnosti vstúpila o rok neskôr. Na základe nej obe krajiny eliminovali nukleárne a konvenčné zo zeme odpaľované balistické a riadené strely stredného doletu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michail GorbačovRonald Reagan