Po náletoch proti Islamskému štátu zahynulo mnoho civilistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Islamský štát používa v Iraku a v Sýrii zbrane vyrobené v USA a Sýrii. Foto: SITA/AP

LONDÝN 8. septembra (WEBNOVINY) – Sýrske vládne letectvo zabilo najmenej 60 civilistov vrátane detí počas dvoch dní útokov proti pozíciám extrémistickej skupiny Islamský štát.

V pondelok o tom informovala Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Armáda prezidenta Baššára al-Asada vystupňovala v posledných týždňoch ofenzívu proti sunnitským militantom, ktorí kontrolujú už asi tretinu sýrskeho územia na severe a východe krajiny.

Nálety zabili v sobotu 41 civilistov v severnom meste Rakká a ďalších 19 zomrelo pri nedeľňajšom útoku v provincii Dajr az-Zaur pri hraniciach s Irakom. Provincie Dajr az-Zaur a Rakká sú skoro celé v rukách Islamského štátu. Zatiaľ sa nevie, koľko povstalcov zahynulo pri útokoch.

Zbrane z USA

Radikáli zo sunnitskej skupiny Islamský štát používajú pri obsadzovaní Iraku a Sýrie zbrane vyrobené v Spojených štátoch, ale aj v Juhoslávii, ktoré umierneným povstalcom v Sýrii dodala Saudská Arábia. V pondelok o tom informuje v Británii pôsobiaca mimovládna organizácia Štúdium ozbrojených konfliktov (CAR), ktorej závery zverejnila tlačová agentúra AFP.

V správe sa uvádza, že islamistom sa podarilo získať „významné množstvo“ amerických útočných pušiek M16. Dokazovať to majú aj fotografie, na ktorých vidieť nápis „Majetok americkej vlády“ vytlačený na zbraniach členov Islamského štátu.

Munícia vyrobená v Juhoslávii

Protitankové strely používané islamistami v Sýrii sú zase identické s tými, ktoré Saudská Arábia dodala členom Slobodnej sýrskej armády v roku 2013. Muníciu vyrobili v 80. rokoch vo vtedajšej Juhoslávii.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo považuje sunnitských islamistov za globálnu hrozbu. Americké letectvo už nasadilo v boji proti nim svoje letectvo na severe Iraku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať