Prepadnutie auta za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozí aj dnes

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Policia cestna kontrola fukanie
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Trest prepadnutia auta v prípade vodiča, ktorý jazdil s viac ako jedným promile alkoholu, môžu súdy teoreticky udeliť aj dnes. Zhodujú sa na tom právnici oslovení agentúrou SITA.

Auto sa môže stať zbraňou

„V podstate aj dnes je možné rozhodnúť o prepadnutí veci po spáchaní tohto trestného činu. Sudcovia však toto nevyužívajú,“ uviedol advokát Milan Ficek. S návrhom skonfiškovať motorové vozidlo nezodpovedným vodičom prišla minulý týždeň Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu. Rezort vnútra oznámil, že otvára odbornú diskusiu o trestoch za alkohol na cestách.

Trestná právnička Lucia Kurilovská vysvetľuje, že podľa súčasného právneho stavu existuje trest prepadnutia veci a tiež ako ochranné opatrenie zhabanie veci. Zhabanie by v prípade opitých vodičov podľa Kurilovskej do úvahy zrejme neprichádzalo, keďže sa týka skôr osoby, ktorú nemožno trestne stíhať. „Ale súd môže uložiť trest prepadnutia veci, ktorá bola použitá na spáchanie trestného činu,“ hovorí Kurilovská s tým, že ak si človek sadne za volant pod vplyvom alkoholu, auto sa vlastne stáva zbraňou.

Alkohol, auto
Foto: shutterstock.com

Konfiškácia auta sa uplatňuje vo Švédsku či Dánsku

Advokát Ficek upozorňuje, že pri prepadnutí veci za šoférovanie pod vplyvom alkoholu treba zohľadňovať tiež primeranosť takejto sankcie. „Je rozdiel, ak dôjde k prepadnutiu vozidla v hodnote niekoľko sto eur, ako keď má vozidlo hodnotu niekoľko desiatok tisíc eur. Je potrebné zohľadniť, aby nebola sankcia neprimerane prísna,“ skonštatoval. Ďalším problémom v praxi môže byť, že auto nepatrí vodičovi, ktorý ho šoféroval pod vplyvom návykovej látky.

„V prípade prepadnutia veci, ktorá nepatrí vodičovi, by šlo o zásah do vlastníckych práv vlastníka motorového vozidla,“ prízvukuje Ficek. Podľa Kurilovskej by ukladanie trestov prepadnutia mohlo mať výrazný preventívny účinok, no žiada si špecifickejšiu úpravu v Trestnom zákone. Konfiškácia auta za jazdu pod vplyvom alkoholu sa uplatňuje napríklad vo Švédsku či Dánsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Kurilovská