Matica slovenská má problémy, predáva majetok a prepúšťa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matica slovenska
Foto: SITA/Dušan Hein

MARTIN 8. septembra (WEBNOVINY) – Matica slovenská predáva majetok, prepúšťa ľudí a potrebuje aj pôžičku.

Ekonomická situácia Matice je podľa poslanca NR SR Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zúfalá a aj samotní matičiari sa pýtajú, či tejto 151-ročnej verejnoprávnej inštitúcii nehrozí zánik. Viskupič počas pondelkového poslaneckého prieskumu Výboru pre kultúru a médiá NR SR v martinskom sídle Matice slovenskej konštatoval, že ešte ani v septembri nemá Matica schválený rozpočet na rok 2014 a v situácii okolo strateného Národného pokladu sa nič nezmenilo.

Podľa Jarjabka Matici zánik nehrozí

Šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) povedal, že Matici zánik nehrozí, ak nájde svoje opodstatnenie v dnešných moderných časoch, pričom pripomenul, že na Maticu sa s otázkami obracia stále veľa zahraničných Slovákov. Ďalšia členka výboru Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) má po pondelkovom poslaneckom prieskume pocit, že v Matici je stále nejaká osoba alebo duch, ktorý Matici škodí.

Podľa šéfa Matice Mariána Tkáča má slovenská kultúrna ustanovizeň finančné problémy, pretože stavia nový závod pre Neografiu a všetky tohtoročné dividendy z tlačiarne išli tam.

Predávajú majetok, ktorý nevedia využiť

Vybavujeme pôžičku, aby sme tento rok prežili. Znížili sme počet zamestnancov, 12 ľudí už v Matici nepracuje, niektorí boli v dôchodkovom veku, niektorí nepodávali také výkony, ako by bolo vhodné. Je fakt, že majetok, ktorý nepotrebujeme, sme začali predávať. Napríklad na čo je Matici slovenskej kaštieľ v Necpaloch, ktorý je kultúrnou pamiatkou a ktorý nevie využiť,“ povedal Tkáč s tým, že parlamentným poslancom odovzdal materiál, z ktorého jasne vyplýva, že Matica oddelene eviduje a financuje veci zo štátnych a z neštátnych prostriedkov.

Problém je v tom, že tých neštátnych zdrojov máme málo,“ uviedol Tkáč a dodal, že aj preto Matica uvažuje, ako využiť napríklad starú budovu Neografie či rekreačné zariadenie v Santovke, teda majetok, ktorý Matica nepotrebuje, ale naopak, má problémy, aby ho udržiavala. Tkáč zároveň ubezpečil, že tlačiareň Neografia ako taká nie je na predaj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan Jarjabek
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská