Rusko oslabili sankcie, ropná firma Rosnefť predáva majetok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rosneft
Foto: archívne, SITA/AP

LONDÝN, MOSKVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Ruská ropná firma Rosnefť znižuje počet zamestnancov a ťažbu a predáva podiely vo svojich sibírskych ložiskách, čo je zatiaľ najsilnejším dôkazom toho, že ju poškodzujú západné sankcie.

Tie voči Rusku prijali USA a Európska únia v reakcii na vojenské akcie Moskvy na Ukrajine, pričom odrezali firme Rosnefť prístup k západným financiám a technológiám. Spoločnosti to komplikuje obsluhu jej dlhov v objeme 55 milárd USD.

Firma chce zredukovať náklady

Minulý týždeň Rosnefť uviedol, že zníži počet zamestnancov s cieľom zredukovať náklady. Ruský ekonomický denník Kommersant informoval, že počet zamestnancov moskovského sídla firmy sa z terajších štyritisíc zmenší až o 25 percent.

Za august Rosnefť vykázala pokles ťažby o 1,3 percenta, keďže produkcia na západnej Sibíri sa znižuje. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň uviedol, že Rosnefť privíta, ak Čína kúpi podiel v sibírskom ropnom poli Vankor. Ide o veľký obrat vzhľadom na to, že Kremeľ dlhodobo odmietal povoliť svojmu silnému susedovi prístup k takýmto ložiskám.

Moskvu potrebuje prílev kapitálu

„Rozhodnutie firmy Rosnefť ponúknuť Číne podiel v obrovskom ropnom poli Vankor na východnej Sibíri signalizuje, že vyjednávacia pozícia Moskvy bola sankciami ešte viac oslabená a že potrebuje prílev kapitálu,“ povedala Emily Stromquistová, analytička výskumnej a konzultačnej spoločnosti Eurasia.

Rosnefť potrebuje do roku 2017 ročne investovať viac ako 21 miliárd USD, aby otvoril nové ložiská a zmodernizoval rafinérie. Okrem toho musí do konca roka splatiť dlhy v sume 12 milárd USD a v budúcom roku 17 miliárd USD po tom, ako si vlani požičal na kúpu konkurenčnej firmy TNK-BP za 55 miliárd USD.

Moskva bude podporovať ruské firmy dotknuté sankciami

Moskva bude aj naďalej podporovať ruské spoločnosti, ktorých sa týkajú západné sankcie, a to bez ohľadu na ich vlastnícku štruktúru. Uviedol to v utorok ruský premiér Dmitrij Medvedev. „Toto je zodpovednosť vlády – chrániť ruské podniky, ak čelia nespravodlivým a nezákonným opatreniam zo strany zahraničných štátov alebo zahraničných firiem,“ povedal Medvedev počas rozhovoru s generálnym riaditeľom a spolumajiteľom ruského plynárenského podniku Novatek Leonidom Michelsonom.

Novatek a jeho druhý spolumajiteľ Gennadij Timčenko sú terčom amerických sankcií pre ruskú politiku na Ukrajine. Novatek je hlavným akcionárom projektu Yamal-LNG, ktorého náklady sa odhadujú na 27 miliárd USD. V rámci projektu by mal byť postavený druhý ruský závod na výrobu skvapalneného zemného plynu (LNG). Medvedev však neuviedol, či spoločnosti Novatek alebo projekt Yamal LNG získajú vzhľadom na sankcie štátnu pomoc, pričom niekoľko firiem, vrátane ropného gigantu Rosnefť, už o podporu požiadalo.

Svoje plány, ktoré zahŕňajú aj projekt Yamal LNG, však firma nemá v úmysle meniť, povedal Michelson premiérovi Medvedevovi. „Myslím si, že to, že nás zahrnuli do sankčného zoznamu, nás neprinúti k tomu, aby sme menili svoje plány. Takmer všetky objemy LNG sú už zmluvne pokryté,“ vyhlásil Michelson.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij MedvedevVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Rosnefť