RTVS chýbajú financie, stav je podľa Miku neudržateľný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vaclav mika rtvs
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika počas rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Bratislava, 30. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Zvýšenie financií na verejnoprávne vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je legitímna téma a bude sa riešiť minimálne na úrovni zmluvy so štátom, konštatoval počas utorkového rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Je najvyšší čas, aby nastala debata o poslaní a význame verejnoprávnych médií na Slovensku, vyzval šéf mediálneho výboru.

Jarjabek podporuje viaczdrojové financovanie

Financovanie RTVS – Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu je problém, ktorý sa musí vyriešiť, je záver diskusie členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá po rokovaní o správach o činnosti Rady RTVS a RTVS za 1. polrok 2014. „Vzácna zhoda poslancov, myslím si je v tom, že už nikto nepochybuje o tom, že verejnoprávnu televíziu a rozhlas chceme. To znamená, keď ju chceme, musíme ju zabezpečiť do budúcna finančne. A o tomto bude tá debata určite aj na pôde parlamentu,“ dodal pre médiá po utorkovom rokovaní Jarjabek, ktorý podporuje snahu manažmentu RTVS o zachovanie súčasného viaczdrojového financovania.

Ako na výbore zdôraznil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, za 12 rokov sa úhrady za vysielanie RTVS, tzv. koncesie nezvyšovali ani len o infláciu. „Takýto stav je neudržateľný,“ zopakoval svoj postoj k finančnej a tým aj k programovej budúcnosti RTVS pred členmi výboru. Súčasný stav financovania pre RTVS znamená, že na budúci rok môže RTVS postaviť vyrovnaný rozpočet iba za cenu ochudobnenia programu.

Zvýšenie koncesií je podľa Krajcera legitímne

Po zaplatení všetkých poplatkov a odvodov ostane RTVS 50 miliónov eur na výrobu programu a za to sa podľa Miku rozhlas a televízia prevádzkovať nedá. Podľa člena výboru a exministra kultúry Daniela Krajcera je žiadosť o zvýšenie koncesií legitímna.

Krajcer si však myslí, že ideálne pre verejnoprávne vysielanie rozhlasu a televízie by bolo, aby sa koncesie zrušili a RTVS by bolo financované percentom podielu z hrubého domáceho produktu (HDP). Plánuje tento návrh predložiť na aktuálnu schôdzu parlamentu. Návrh, s ktorým Krajcer prišiel už počas vedenia rezortu kultúry v roku 2011, označuje za lepší ako dnešný model, keď je podľa neho RTVS závislá od toho, koľko k vybraným koncesiám získa na program zo zmluvy so štátom.

Financovanie z HDP nie je ideálne

Krajcer a aj ďalší opoziční členovia výboru, napríklad Magdaléna Vášáryová si myslia, že zvýšenie koncesií je v súčasnosti nereálne. Je to politikum a pred novembrovými obecnými voľbami nepopulárna téma, tvrdia. „Vždy je pred nejakými voľbami, čiže toto nie je argument,“ reagoval Jarjabek. Podľa neho ani financovanie percentom z HDP nie je ideálne, nebola by garancia, že zákonom určené percento tá-ktorá vláda aj naplní.

Na prípady nevyváženého spravodajstva a publicistiky upozornil v diskusii Miroslav Číž (Smer-SD). Spomenul napríklad výber hostí do niektorých diskusií Štefana Hríba Pod lampou a názorovú nevyváženosť v informovaní o kríze na Ukrajine. O kvalite publicistiky treba diskutovať, zdôraznil Číž.

Televizia rtvs
Foto: SITA/Marián Peiger

Kritika voči RTVS je oprávnená

Na pôde Rady RTVS bola diskusia, v ktorej členovia rady požiadali, aby sa pri informovaní RTVS o konflikte na Ukrajine spravodajstvo neopieralo iba o informácie z Bruselu, ale aby sa snažilo priniesť vyvážené informácie aj z druhej strany a priamo z miesta, reagoval na kritiku predseda Rady RTVS Igor Gallo.

Kritiku voči RTVS považuje Jarjabek za oprávnenú. Na druhej strane je tu však veľký posun vpred, medzi iným v inscenačnej, filmovej a dokumentárnej tvorbe, tiež v publicistike a spravodajstve, tvrdí. „Keď haníme, aj chváľme,“ zdôraznil Jarjabek s tým, že v súčasnosti v RTVS vznikajú programy, o ktorých by sme pred pár rokmi v STV mohli len snívať.

„Som veľmi rád, že tu panuje zhoda na tom, že téma financovania je legitímna,“ uviedol Mika v reakcii na utorkovú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho vysielania na Slovensku na pôde mediálneho výbor. Mika je zástanca viaczdrojového financovania, verejnoprávne médiá by mali mať nielen dva – tri zdroje, ale viac, štyri – päť zdrojov, napríklad časom aj z grantov Európskej únie, povedal.

Poplatok by sa vyšplhal na sedem eur

Financovanie RTVS cez tzv. koncesie doplnené o príspevok štátu na vybrané programy, o zisk z reklamy a ďalšie menšie zdroje je v Európe štandardné, tvrdí generálny riaditeľ RTVS. Manažment RTVS považuje zvýšenie koncesií za najviac legitímnu cestu zaistenia budúcnosti pre verejnoprávne vysielanie na Slovensku, ktoré prináša v rozhlase i televízií unikátne programy pre rôzne vekové, etnické či záujmové skupiny.

Cestou by mohlo byť zvýšenie koncesií na úroveň, na akú by sa dostali, ak by sa zvyšovali o infláciu. V súčasnosti by takto bol základný mesačný poplatok takmer sedem eur. Na to, aby RTVS získalo pochopenie verejnosti, avizuje priniesť tretí športovo – spravodajský kanál a nový program v televízií aj rozhlase.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan JarjabekIgor GalloMagdaléna VášáryováMiroslav ČížVáclav Mika
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyRTVS Rozhlas a televízia Slovenska