Počet obetí eboly sa blíži k 2300, Brusel podporí misiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola afrika
Afrika bojuje s epidémiou eboly. Foto: SITA/AP

BRUSEL 9. septembra (WEBNOVINY) – Na epidémiu eboly v západnej Afrike zomrelo už najmenej 2296 ľudí. Informovala o tom v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Počet prípadov v piatich afrických krajinách stúpol podľa jej údajov na 4293.

Štatistika zaznamenáva situáciu do 6. septembra, skutočný počet je preto pravdepodobne ešte vyšší. WHO tvrdí, že na boj proti vírusu je potrebných najmenej 600 miliónov dolárov (456 miliónov eur) a infikovať by sa mohlo viac než 20-tisíc ľudí, kým sa ochorenie podarí dostať pod kontrolu.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Brusel poskytne peniaze na boj proti chorobe

Európska komisia (EK) poskytne päť miliónov eur na zriadenie misie pod názvom Podpora Africkej únie pri epidémii eboly v západnej Afrike (ASEOWA), ktorá predstavuje ďalšiu medzinárodnú iniciatívu s cieľom zastaviť šírenie ochorenia v regióne.

Podľa komisára EÚ pre rozvoj Andrisa Piebalgsa dvadsaťosmička misiu partnerského bloku „víta a bude plne podporovať jej činnosť“, zatiaľ čo komisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová konštatovala, že „kríza sa naďalej zhoršuje a prípady eboly sa množia dokonca i na miestach, kde už bola pod kontrolou“.

Európska únia podporí ebolou nakazené krajiny

„Európska únia stojí po boku našich afrických partnerov – my všetci musíme úzko spolupracovať v boji proti tomuto smrtiacemu ochoreniu. Dnešná dotácia je súčasťou nášho príspevku k dôraznej, koordinovanej medzinárodnej odozve,“ citovala EK Piebalgsa v zverejnenej správe.

Predpokladá sa, že misia ASEOWA bude pôsobiť šesť mesiacov, pričom by mala mať centrálu v Libérii a najmenej 100 pracovníkov. Ich úlohou bude podporovať „koordinačné štruktúry“ v postihnutých krajinách a zapájať sa do ich operácií.

Dotáciu zo strany EÚ ohlásili na zasadnutí venovanom ebole v etiópskej Addis Abebe, kde majú inštitúcie Africkej únie (AÚ) svoje sídlo. Dva milióny eur EÚ poskytne z osobitnej podpory, ktorú Piebalgs prisľúbil minulý piatok počas návštevy Beninu. Zvyšné peniaze vyplatí v rámci existujúceho programu na podporu AÚ.

Epidémia eboly vypukla vo februári v africkej Guinei a rozšírila sa už aj do Libérie, Sierry Leone, Nigérie a Senegalu. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok oznámil vytvorenie špecializovaného „krízového centra“ v New Yorku, ktorého úlohou bude zastaviť šírenie nákazy v priebehu šiestich až deviatich mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pan Ki-mun