Smer odvolal zo súdnej rady Harabinovho kritika Čima

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
Súčasný predseda súdnej rady a najvyššieho súdu Štefan Harabin počas zasadnutia Súdnej rady SR, ktorej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Sobrance, 19. máj, 2014. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Vládny Smer-SD v stredu odvolal v tajných voľbách z funkcie člena Súdnej rady SR Dušana Čima. Za odvolanie Čima hlasovalo 82 z 82 prítomných zákonodarcov. Opozícia sa na voľbe nezúčastnila na protest proti tomu, že vládny Smer-SD v utorok vyradil z programu schôdze desať opozičných návrhov noviel a zákonov.

Návrh na Čimovo odvolanie predložila podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD). Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD odvolanie Čima z funkcie týždeň pred hlasovaním súdnej rady o postoch predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady neodôvodnila.

„Z ústavnej ako aj zákonnej právnej úpravy vyplýva, že Národná rada SR má právomoc odvolať Národnou radou SR zvolených členov Súdnej rady SR aj pred uplynutím ich funkčného obdobia a to aj bez udania dôvodu,“ vysvetlila Laššáková. Opozícia návrh na Čimovo odvolanie v diskusii kritizovala, podľa nej ide o zákulisnú hru Smeru, hon na čarodejnice a účelovú snahu zabezpečiť si hlasy pre budúcotýždňovú voľbu šéfa najvyššieho súdu a súdnej rady.

Súdna rada má nového člena

Vláda v stredu vymenovala nového člena Súdnej rady SR, stal sa ním Ján Havlát. V súdnej rade nahradí Jaroslava Chleboviča, ktorého kabinet odvolal z funkcie ešte 20. augusta.

Súdna rada má v utorok 16. septembra voliť predsedu najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred tromi mesiacmi v Sobranciach. Nový prezident SR Andrej Kiska po nástupe do funkcie vymenil troch členov súdnej rady, ktorých menoval ešte jeho predchodca Ivan Gašparovič – Eduarda Bárányho, Ingrid Šimonovú a Máriu Bujňákovú. Nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová.

Vláda potom 20. augusta odvolala Jaroslava Chleboviča. Ústavnoprávny výbor parlamentu aj samotný parlament zasa v utorok súhlasil s odvolaním Dušana Čima, ktorý na svojom poste skončil. Prezident, parlament a vláda menujú po troch členoch súdnej rady.

Radu čaká voľba šéfa najvyššieho súdu

Súdna rada má v utorok 16. septembra voliť predsedu najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred tromi mesiacmi v Sobranciach. Dušan Čimo bol vtedy proti zvoleniu Štefana Harabina. Nový prezident SR Andrej Kiska vymenil troch členov súdnej rady. Eduard Bárány, Ingrid Šimonová a Mária Bujňáková, ktorých menoval Kiskov predchodca Ivan Gašparovič, skončili vo funkciách, nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová.

Prezident, parlament a vláda menujú po troch členoch súdnej rady. Kabinet 20. augusta odvolal zo súdnej rady Jaroslava Chleboviča, nástupcu zatiaľ nenominoval. Neobsadený je aj post predsedu súdnej rady, o ktorom sa má tiež hlasovať na budúci týždeň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČimoIvan GašparovičJana Laššáková
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySúdna rada SR